Kanta-Häme Kulttuuri

Katutaide herää henkiin AR-tekniikalla – Hämeenlinnassa järjestetään kesäkuussa uudenlainen taidetapahtuma

Tapahtumassa hyödynnetään AR-tekniikkaa eli lisättyä todellisuutta sekä musiikin, videoiden ja digitaalisuuden yhdistämistä katutaiteeseen
Katutaidetapahtuman teoksista ainakin osa on tarkoitus siirtää myöhemmin Kantolan tapahtumapuistoon. Pihla Rostedt kertoo, että toiveena on tehdä Kantolan muraaliin AR-sisältöä, jos muraalin maalannut Guido van Helten antaa siihen luvan. Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnassa järjestetään kesäkuun puolivälissä täysin uudenlainen taidetapahtuma. Hämeenlinna Street AR(t) on katutaidekilpailu, johon liittyy myös paljon muuta.

– Tapahtuman nimen mukaisesti tarkoitus on hyödyntää muun muassa AR-tekniikkaa eli liittää taideteoksiin muuttuvaa sisältöä, esimerkiksi elävää kuvaa, kertoo tapahtuman ideoinnista ja toteutuksesta vastaavan Stellarion oy:n toimitusjohtaja Pihla Rostedt.

Katutaidetapahtuma on tietyllä tavalla jatkoa Hämeenlinnan virtuaalinen historia -sovellukselle, jonka Stellarion kehitti voitettuaan HämeHack-innovaatiokilpailun viime keväänä. Myös sovellus hyödynsi AR-tekniikkaa eli herätti historialliset kohteet henkiin video- ja kuvaesitysten avulla.

Tapahtuma etenkin nuorille

Tapahtuma on suunnattu etenkin nuorille, ja toiveena on sekä aktivoida kaupungin omaa nuorisoa että houkutella nuoria kävijöitä kaupunkiin.

Pihla Rostedt kertoo, että kevään aikana järjestetään kolme katutaidetyöpajaa, joihin osallistujat saavat oppia katutaiteen tekemisen tekniikoista ja perusteista. Kesäkuun katutaidekilpailussa yksi työpiste varataan työpajoihin osallistuneille.

Voittajalle mahdollisuus toteuttaa teos Hämeenlinnaan

Kilpailua varten on tarkoitus pystyttää kymmenkunta suurikokoista maalauspohjaa torin ja Reskan alueelle. Kilpailuun on julkinen haku ja osallistujat valitaan etukäteen referenssitöiden perusteella.

Valintaraatia ei ole vielä koottu, mutta siihen on tarkoitus saada mukaan kuvataiteen ammattilaisia, nuoria ja kaupungin edustus.

– Voittaja saa kilpailusta rahallisen palkinnon ja mahdollisuuden toteuttaa pysyvä taideteos Hämeenlinnan alueelle. Voittajan teokseen liitetään AR-sisältöä ja kilpailun aikana mietitään, lisätäänkö sitä muihinkin teoksiin.

– Tarkoitus on, että teokset olisivat kilpailun jälkeen kaikkien nähtävänä esimerkiksi Kantolan tapahtumapuistossa tai muualla Hämeenlinnan alueella.

Vanhaan Sokokseen valotaidetta?

Kilpailun ohella viikonloppuun mahtuu paljon muutakin eli musiikkia, valo- ja videoshowtoteutuksia sekä interaktiivisia digitaalisia taideteoksia. Pihla Rostedt uskoo, että tämäntyyppinen elämyksellisyys kiinnostaa ihmisiä.

– Siitä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi viimesyksyinen Lux Helsinki -valotapahtuma tai Amos Rex -museon huippusuosion saanut avausnäyttely.

Stellarionin väki toivoo muun muassa, että Kantolan muraaliin voitaisiin tehdä AR-animaatiosisältöä.
Valotaiteen tuominen Suomen valoisaan kesään ei ole aivan yksinkertaista. Rostedt kertookin, että projektin käyttöön yritetään saada vanhan Sokoksen alakertaa. Se sopisi videoinstallaatioiden, interaktiivisten teosten ja työpajoissa syntyneiden töiden esittämiseen.

Pihla Rostedt kertoo, että koko tapahtuman ja työpajojen budjetti on noin 60 000 euroa. Summasta puolet on saatu apurahana Avekilta (Audiovisuaalisen kulttuurin tuki) ja toinen puoli kaupungilta.

Kokonaisuus on vielä työn alla. Stellarionin väki toivoo muun muassa, että Kantolan muraaliin voitaisiin tehdä AR-animaatiosisältöä. Se vaatii kuitenkin luvan muraalin tekijältä Guido van Helteniltä, mutta häntä ei ole vielä tavoitettu luvan pyytämistä varten. HÄSA

Hämeenlinna Street AR(t) järjestetään viikonloppuna 15.-16. kesäkuuta. Tapahtumien keskipisteenä ovat tori ja Reska, mutta katutaidefestari levittäytyy eri puolille keskustaa.

 

 

AR-tekniikka

Lyhenne AR tulee englannin kielen sanoista augmented reality, joka käännetään suomeksi yleisimmin lisätty todellisuus.

Tekniikassa todellisen ympäristön näkymään on lisätty tietokoneella tehtyjä elementtejä kuten kuvaa, ääntä, videota tai tekstejä.

Stellarionin sovellus toimii kännykkäkameran välityksellä. Kun kameran kohdistaa kuvatunnisteeseen, lisätyt elementit tulevat näkyviin.

Tunnetuimpia AR-sovelluksia on vuonna 2016 julkaistu mobiilipeli Pokémon Go.

Stellarion

Vuoden 2017 toimintansa aloittanut, helmikuussa 2018 virallisesti perustettu yritys, joka keskittyy AR-sovellusten ja sisällön toteuttamiseen.

Pihla Rostedt

Kotoisin Kalvolasta, jossa asui ensimmäiset 19 vuottaan.

Asui välillä parikymmentä vuotta Helsingissä ja Tampereella, muutti takasin Iittalaan 3,5 vuotta sitten.

Työskentelee Strellarion oy:n toimitusjohtajana, myös puoliso Timo Rostedt on mukana yrityksessä.

 

 

Päivän lehti

24.1.2020