Kanta-Häme

Ara ei rahoita Lammin hyvinvointikeskusta

– Voi harmi, oli tilaajapäällikkö Leena Harjulan spontaani reaktio, kun hän keskiviikkona kuuli Aran päätöksestä, jolla Lammin Hyvinvointikeskukselle ei tänä vuonna tule investointiavustusta.

Yhteensä Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö haki investointiavustuksia Lammin Hyvinvointikeskukseen lähes 2,2 miljoonaa euroa. Tuolla summalla olisi rakennettu 45 asuntoa huonokuntoisille ja muistisairaille vanhuksille.

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Leenamaria Keipilä ei keskiviikkona ollut tavoitettavissa. Leena Harjula kuitenkin arvioi, että rakennushanke lykkääntyy ainakin ensi vuoteen.

– Täytyy sitten hakea avustuksia uudelleen.

Paljon hakijoita

Hakemuksia oli runsaasti ja Ara pystyy myöntämään noin 46 prosenttia haetusta rahamäärästä.

Hankkeiden valinnassa lähtökohtana on ollut tukea siirtymistä laitoshoidosta avohoitoon.

Etusijalla ovat olleet kaikkein vaikeimmassa asuntotilanteessa olevat. Näitä ovat pitkäaikaisasunnottomat, kehitysvammaiset, mielenterveyskuntoutujat ja muistisairaat vanhukset.

Hankkeiden valinnassa tärkein kriteeri on kohteen erityisryhmälle laatuvaatimukset täyttävien asuntojen pitkäaikainen käyttötarve paikkakunnalla. Tuen hakijoista etusijalle on asetettu kuntien ja kuntayhtymien hankkeet ja näiden omistamien yhteisöjen hankkeet.

Etusijalla ovat olleet ne urakkakilpailtavat hankkeet, joilla on valmius aloittaa rakennustyöt tänä vuonna.

Iittalassa tonttineuvottelut

Hämeenlinna on ristiriitaisessa tilanteessa, sillä Lammin hyvinvointikeskuksen rakennuttaminen voisi alkaa suhteellisen nopeallakin aikataululla.

– Sen tontti on päätetty eli se menee entisen päiväkodin tontille Lammin keskustassa. Sen puolesta hanketta voitaisiin viedä eteenpäin, jos rahaa olisi.

Iittalaan suunnitellaan myös hyvinvointikeskusta. Sen rahoituskin on järjestyksessä, mutta siellä ongelmana on tontti.

– Parhaillaan käydään Fiskarsin kanssa neuvotteluja S-marketin vieressä olevasta tontista. Se haluttaisiin vuokrata pitkällä vuokrasopimuksella, Harjula kertoo.

Keskusta on myös soviteltu entisen päiväkodin paikalle kunnantalon läheisyyteen, mutta pitkulainen tontti ei ole muodoltaan hyvä hyvinvointikeskukselle, johon suunnitellaan monia erilasia asumismuotoja ja palveluja. (HäSa)

Suomeksi: Ara on ympäristöministeriön alainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.

Päivän lehti

3.6.2020