Kanta-Häme

Aralta ei heru mitään Hämeenlinnan seudulle

Ara eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ei esitä rahoitusta yhdellekään erityisryhmien asuntohankkeelle Hämeenlinnan seudulla. Rahoitusta haettiin kahdelle kohteelle Hämeenlinnassa ja yhdelle Janakkalassa.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä on hämmästynyt siitä, että kaikki seudun hankkeet on sivuutettu.

Asuntosäätiö haki avustus- ja korkotukivarausta Iittalaan suunnitellulle monen sukupolven hyvinvointikeskukselle. Aran rahoitusta haettiin kahdelle ryhmäkodille sekä vanhusten vuokratalolle. Avustusta haettiin 2,3 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 8,2 miljoonaa euroa.

Ratkaisu on pettymys

– Aran ratkaisu on meille pettymys, ja tarkoitus on selvittää päätöksen perusteluja tarkemmin. Mietimme myös muuta rahoitusta, koska muuten hanke saattaa lykkääntyä liiaksi, Keipilä sanoo.

Hän kertoo, että Iittalassa ja myös Rengossa tehdään maaliskuun aikana kysely vanhusten vuokra-asuntojen tarpeesta.

– Yksi mahdollisuus on toteuttaa hyvinvointikeskus kovalla rahalla lainoittamalla. Uskon, että hanke viedään läpi joka tapauksessa, koska asuntojen tarve on ilmeinen.

Hämeenlinnan toinen rahoitusta vaille jäänyt hanke on Avain Palvelukodit oy:n Lammille suunnittelema hoivakoti. Sille haettiin 1,4 miljoonan euron suuruista avustusta ja saman suuruista korkotukilainaa.

Myös Janakkalaan suunnitellun uuden palvelutalon eli Toffela-kodin rahoitus täytyy nyt miettiä uusiksi. Janakkalan kunta haki avustusta ja lainaa tulevaa rakennuttajaa varten, mutta hanke ei päässyt Aran listalle.

– Tavalla tai toisella menemme eteenpäin. Emme voi jäädä vuosiksi ihmettelemään, sillä tarvitsemme tämäntyyppistä tehostettua palveluasumista, sanoo Janakkalan perusturvajohtaja Matti Valtonen.

Toffela-kodille haettiin 2,4 miljoonan euron suuruista avustusta ja 3,6 miljoonaa euroa korkotukilainaa.

Vanhushankkeita karsittiin

Aralta haettiin koko maassa tukea kaikkiaan 7 000 asunnon rakentamiseen, peruskorjaukseen ja hankintaan. Tukea myönnettiin 2 900 asunnolle. Aran tiedotteen mukaan etenkin vanhushankkeita pääsi tuen piiriin selvästi aiempaa vähemmän.

Etusijalle asetettiin kaikki suositusten mukaiset kehitysvammaisten, vammaisten, mielenterveyskuntoutujien, erityistä tukea tarvitsevien nuorten, asunnottomien ja opiskelijoiden hankkeet.

Tämän jälkeen rahoitusta kohdennettiin erityisesti muistisairaille tarkoitettuun rakentamiseen.

Riihimäelle suunniteltu mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikkö on saamassa avustusta 0,6 miljoonaa euroa ja korkotukilainaa 0,9 miljoonaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020