Kanta-Häme Somero

Archie Riden reissuelämä on ohi: Maltalta rahankeräyksellä pelastettu ex-ravuri viettää loppuelämänsä Tuulispään hevoslaumassa

Maltalle myyty ex-ravuri hankittiin takaisin Suomeen keräyksen avulla. Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä Archieta odottaa loppuelämän koti oman lauman kanssa.
Gun Hänninen (oik.) pääsi rapsuttamaan Suomeen palannutta Archie Ridea, joka muutti Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän Piia Anttosen hoiviin. Kuva: Tuulispää
Gun Hänninen (oik.) pääsi rapsuttamaan Suomeen palannutta Archie Ridea, joka muutti Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän Piia Anttosen hoiviin. Kuva: Tuulispää

Entinen kilparavuri Archie Ride on vihdoin paikassa, jossa se saa viettää loppuelämänsä. 13-vuotias ruuna saapui viikonloppuna Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän, jossa sitä odottaa vapaa pihattoelämä hevoslaumassa.

Vielä hetki pitää tosin malttaa, sillä Archie Ride viettää kaksi viikkoa karanteennissa matkustettuaan Maltalta Suomeen.

– Kovasti se huutelee jo muiden hevosten perään. Karanteenin jälkeen se saa pikkuhiljaa tutustua uuteen laumaansa, Piia Anttonen Tuulispäästä kertoo.

Kuljetus Maltalta lähti matkaan sunnuntaina 5.7. ja oli perillä Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä lauantaina 18.7. Kuljetusautosta asteli päällisin puolin hyväkuntoinen hevonen.

– Archie oli tarkoitus tuoda Suomeen alkuvuodesta, mutta koronapandemia sotki aikataulut. Matkaan päästiin vasta nyt, kun Maltan satamat aukaistiin, Anttonen kertoo.

Archie Riden ”pelastusoperaatio” käynnistyi, kun maltalainen eläinsuojelujärjestö RMJ’s Horse ilmoitti myytävistä hevosista Facebook-sivullaan. Joukossa oli Archie Ride.

Archie Ride ei ollut mikä tahansa ravuri. 150 000 euroa raviradoilta juossut ruuna oli tuttu nimi suomalaisille raviharrastajille, ja sen kohtalo aiheutti laajaa keskustelua some-kanavilla.

Yleisen käsityksen mukaan kilpahevosten elinolosuhteet Maltalla eivät ole hyvät. Archie Ride oli myyty Maltalle keväällä 2019.

Kauhistelusta siirryttiin toiminnan asteelle, kun haminalainen Gun Hänninen päätti tuoda Archie Riden takaisin Suomeen. Hevosten ja raviurheilun ystävä muisti Archie Riden Suomen kilparadoilta ja kauhistui, kuinka vanha hevonen voidaan myydä tuntemattomaan paikkaan maailman ääriin.

Ensin hän ajatteli hankkivansa Archien Suomeen yksin. Myös muut innostuivat, ja Archien kotiinpaluuta varten avattiin lopulta keräys.

– Gun otti yhteyttä meihin ja kertoi Archien tarinan. Oli mahtava luvata Archielle paikka meiltä, Anttonen toteaa.

Rahaa kuljetukseen tarvittiin noin 2 500 euroa, ja keräyssumma tuli tunnissa täyteen. Keräys poiki lopulta 8 500 euroa. Ylijäänyt raha käytetään Archien ruokintaan ja mahdollisiin eläinlääkärikuluihin.

Tuulispäässä on Archie Ride mukaan lukien nyt 10 hevosta, joista kaksi ponia. Piia Anttonen kertoo, että entisiä kilpahevosia tarjotaan heille moninkertainen määrä, mitä on mahdollista ottaa.

Anttonen toivoo, että Archie Riden reissuelämä opettaisi suomalaisille vastuuta eläimistään.

– Hevosilla on turhan usein välinearvo. Toivon, että omistajat sitoutuisivat hevosiinsa, hän vetoaa. HäSa

Päivän lehti

12.8.2020