Kanta-Häme

Ari Harjajärvi sai Polariksen edustuksen itselleen

 

Hämeenlinnan Eteläisissä avautuu viikonvaihteessa koko seutukunnan ainoa mönkijämyynti. Toistakymmentä vuotta muun muassa mönkijöitä myynyt ja huoltanut Harjajärvi aloittaa Polariksen mönkijöiden ja kelkkojen kaupan.
 
– Maahantuoja tarjosi minulle Polariksen edustusta. Merkki on markkinajohtaja, eikä Hämeenlinnan seudulla ollut yhtään mönkijämyyjää, joten päätin tarttua tarjoukseen, naurahtaa Ari Harjajärvi.
 
Suosituimpia ovat keltakilpiset traktorimönkijät, sen sijaan ns. valkokilpiset tieliikenteeseen soveltuvat eivät ostajia houkuttele korkean verotuksen vuoksi.
 
– Traktorimönkijästä ei tarvitse maksaa veroa, mutta valkokilpisistä pitää. Vero määräytyy kuutiotilavuuden ja uushankintahinnan mukaan, minkä takia esimerkiksi 850-kuutioisen mönkijän ajoneuvovero on noin 4000 euroa. Verotus saa monet miettimään uudestaan. Toisaalta traktorimönkijällä sallitaan vain työkonenopeus eli 40 kilometriä tunnissa, kun valkokilpisellä saa ajaa niin kovaa kuin rajoitukset sallivat.
 
Traktorimönkijä soveltuu hyvin esimerkiksi maatilojen töihin.
 
– Hyvä mönkijä voittaa ilman muuta huonokuntoisen pikkutraktorin. Esimerkiksi Polariksen malleissa suora vetokyky voi olla esimerkiksi 640 kiloa, mikä on todellista vetoa. Itse vedin mönkijällä 15-metrisen sembramännyn oksineen metsästä. Toisinaan rankoja sekä tuulenkaatoja kootessa kuormat nousevat jopa yli 2000 kilon. Puskulevysarjalla varustettu mönkijä on myös todella kätevä laite lumitöissä.
 
Mönkijä säästää myös maastoa, eikä jätä maaperään jälkiä kuten traktori helposti tekee.
 
– Kun kesällä ajaa metsässä mönkijällä, ei muutaman tunnin päästä enää erota maastosta renkaan jälkeä.
 
Käytetyt mönkijät arvossaan
 
Käytetyt mönkijät miltei viedään myyjän käsistä. Niitä on kaupan tällä hetkellä tasan yksi, mutta onneksi pari vaihtokonekauppaa on juuri työn alla, kertoo kauppias.
 
Käytetty tunnettua laatumerkkiä oleva mönkijä säilyttää arvonsa paremmin kuin auto tai moottoripyörä. Polariksen lisäksi Honda ja Yamaha ovat kysyttyjä käytettynä. Esimerkiksi viiden vuoden ikäinen Polariksen maastömönkijä voi maksaa käytettynä vielä viitisen tuhatta euroa, kun uusi vastaava peli on tuhatkunta euroa kalliimpi.
 
Mönkijöiden ohella myydään myös moottorikelkkoja.
 
– Mönkijöillä ajetaan läpi vuoden, mutta kelkoilla kausi voi olla aika lyhyt. Tosin viime vuosina talvet ovat kelkkailijalle olleet suotuisat. Ensi talveksi aion panostaa enemmän kelkkoihin.
 
Liikkeestä saa myös päivälupia Hämeen Safarikelkkailijoiden kaikille reiteille. Reittiverkostoa on kolmisensataa kilometriä.
 
– Viranomaiset ajelevat aika ajoin kelkkareiteillä ja tarkistavat, ovatko luvat kunnossa.
 

Päivän lehti

30.3.2020