Kanta-Häme

Ari Palomäki kasvoi kutsumusammattiinsa

Jotteivät ihmiset kuolisi niin helposti. Se on ollut jo pitkään Ari Palomäelle työnteon perimmäinen tarkoitus.

– Tahdon ihmisille hyvää.

Hyvää Palomäki on tuonutkin. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on Suomen modernein päivystysklinikka, jota Palomäki johtaa.

Suomen akuuttilääketieteen kahdeksasta lääkäristä kolme työskentelee Kanta-Hämeen keskussairaalassa Palomäen alaisuudessa. Se ei ole sattumaa, sillä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystys koetaan kiinnostavaksi työpaikaksi.

– Se on kova juttu.

Lisäksi Palomäki on ollut kehittämässä sekä sydäninfarkti- että aivohalvauspotilaiden nopeaa hoitoon pääsemistä. Nyt työn alla on päivystysklinikan kehittäminen vieläkin tehokkaammaksi. Tulokset ovat olleet kannustavia. Keskussairaalasta on julkaistu akuuttilääketieteestä jo useita artikkeleita, jotka ovat kiinnostaneet ympäri maailmaa.

Hyks on tähän mennessä ollut nopein aivoinfarktipotilaan liuotushoidon antaja. Kanta-Häme on kuitenkin kirinyt rinnalle. Syy on se, että akuuttilääketieteen erikoislääkärit tekevät päivystyksessä päätöksen liuotushoidosta. Kanta-Hämeessä päästäänkin nykyään samassa alle 20 minuutissa liuotushoitoon kuin Hyksissa.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen tehokkailla ensiapuklinikoilla aika on parhaimmillaan 35 minuutin luokkaa.

– Tästä tutkimuksestamme on artikkeli tarkastuskierroksella. Enemmän on tullut kyselyjä, kuinka te tämän olette tehneet kuin korjaus- tai tarkennuspyyntöjä tekstiin, Palomäki hymyilee.

Palomäki tunnetaan hyvin myös Euroopassa. Hänen ja hänen tutkimusryhmiensä tieteellisiä artikkeleita on julkaistu lukuisia.

Palomäkeä kiinnostaa ihmisten hyvinvointi. Sydän- ja verisuonisairaudet vetivät puoleensa jo opiskeluaikoina, sillä hänelle esimerkiksi sydänkäyrien tulkitseminen oli luontaista.

– Kansanterveydellisesti kehitys on ollut huima. Ennaltaehkäisyllä ja hyvällä hoidolla saadaan tuloksia aikaiseksi. Esimerkiksi yksi 15 vuotta sitten pallolaajennuksessa ollut potilaani joutui taannoin sairaalaan ja hänelle tehtiin varjoainekuvaus. Hyvällä hoidolla ja ennaltaehkäisyllä ahtaumat olivat hävinneet ja suonet olivat ihan puhtaat.

Vaikka Palomäen virka-aika menee lähinnä hallinnollisiin töihin, hän tekee edelleen päivystyksiä sekä ottaa yksityisesti vastaan noin 10 potilasta viikossa. Sen lisäksi Palomäki toimii Tampereen yliopistossa akuuttilääketieteen professorina.

Palomäen vapaa-aika täyttyy helposti. Hän on omien sanojensa mukaan järjestöjyrä.

Lapsuudesta lähtien Palomäki on soittanut pianoa. Edelleen hän soittaa, mutta rinnalle on tullut myös laulujen teko.

– Sanoitan ja sävellän sing and songwriter -tyyliin.

Palomäki on itselleen vaativa. Suomalaisista sanoittajavirtuooseista hän mainitsee Heikki Harman ja Juice Leskisen.

– Teknisesti haluan, että kaikki toimii.

Mistä lääkäri sitten lauluja kirjoittaa?

– Kuolemasta.

Hetken hiljaisuuden jälkeen Palomäki lisää laulujen aihelistaan myös elämän ja rakkauden. HÄSA