Kanta-Häme

Arjanlinnan ongelmatalo maksuvaikeuksissa – Vastikkeet rästissä, laskut maksamatta, urakoitsijat riitelevät keskenään

Liki kolmasosa huoneistoista on vieläkin keskeneräisiä.
Hämeenlinnassa 50 neliön oman asunnon kulujen maksaminen on 63,63 euroa edullisempaa kuin vuokralla asuminen.
Hämeenlinnassa 50 neliön oman asunnon kulujen maksaminen on 63,63 euroa edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Arkistokuva

Asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Arjanlinnan ongelmat eivät ota loppuakseen. Lähes kolmasosa Wetterhoffinkadulla sijaitsevan talon asunnoista on edelleen keskeneräisiä, ja urakoitsijoiden välisen riitelyn seurauksena osa vastikkeista on jätetty maksamatta. Taloyhtiölainaa ei ole lyhennetty vielä lainkaan.

– Vastikkeiden maksamatta jättäminen on johtunut siitä, että osakkaiden mielestä urakoitsijat ovat jättäneet toteuttamatta sovitut asiat, kertoo taloyhtiön hallituksen uusi puheenjohtaja Timo Rantanen.

Sotkun taustalla on pääurakoitsija Outakoski Kiinteistöt Oy:n ja LVI-urakoitsija AM-Kiinteistöratkaisut Oy:n välinen rahariita.

– Kumpikaan ei ole tehnyt töitään loppuun. Ne syyttävät toisiaan urakan keskeneräisyydestä. Molemmat kertovat olevansa maksukyvyttömiä, Rantanen sanoo.

Outakoski Kiinteistöjen toimitusjohtaja Jouni Salonen myöntää yritysten välisen kiistan. AM-Kiinteistöratkaisut ei halua kommentoida asiaa.

 

Arjanlinna päätyi äskettäin Suomen Asiakastiedon maksuhäiriölistalle 30 000 euron maksurästiensä vuoksi. Velkojana on perintäyhtiö Lowell (entinen Lindorff),

– Taloyhtiöllä on vastikesaatavia 120 000 euroa ja maksamattomia laskuja 40 000 euroa, joten yhtiön tilanne olisi hyvä, jos vastikkeet saataisiin perittyä, Rantanen sanoo.

AM-Kiinteistöratkaisujen omistamista huoneistoista ei ole Rantasen mukaan maksettu lainkaan vastikkeita. Myös muutama yksityishenkilö on laiminlyönyt vastikkeensa. Nämä tavalliset asukkaat ovat Rantasen mukaan luvanneet maksaa rästinsä lähiaikoina.

Arjanlinnan reilusta 30 huoneistosta valmiita on perjantain käyttöönottotarkastusten jälkeen yli 20, Rantanen kertoo. Noin kymmenestä keskeneräisestä huoneistosta suurimman osan omistavat urakoitsijat tai niiden omistajien omistamat sijoitusyhtiöt. Arjanlinnan tontin omistaa nykyään Mandatum Life.

 

Varaton taloyhtiö ei ole tähän mennessä voinut lunastaa haltuunsa vastikkeensa laiminlyöneiden osakkaiden huoneistoja, koska keskeneräisistä huoneistoista koituisi ainakin aluksi vain kuluja. Ennen vuokraamista ne pitäisi remontoida valmiiksi.

– Nyt ollaan kuitenkin sillä mielellä, että taloyhtiö hoitaa urakan valmiiksi. Se on jo niin lähellä valmista. Elleivät osakkaat hoida asioitaan, alamme ottaa huoneistoja yhtiön hallintaan, Rantanen sanoo.

Tamperelainen Rantanen on osakkaana sijoitusyhtiössä, joka omistaa Arjanlinnasta neljä huoneistoa.

 

Arjanlinnan osakkaiden kannalta pahin vaihtoehto olisi, että velkojapankin kärsivällisyys loppuisi ja se päättäisi viheltää pelin poikki, ottaa luottotappiot ja huutokaupata talon uudelle omistajalle. Pankki voisi periaatteessa myydä sen esimerkiksi jollekin rakennuttajalle, joka laittaisi keskeneräiset asunnot kuntoon ja myisi ne sitten eteenpäin.

– Sellainenkin riski tässä tietenkin piilee, sanoo Arjanlinnan isännöitsijä Tapani Lähteenmäki Pirkanseudun Isännöinnistä.

Tällaiset ratkaisut ovat Suomessa kuitenkin harvinaisia. Toteutuessaan skenaario merkitsisi sitä, että osakkaat menettäisivät asuntonsa.

– Jos vastikerästit maksetaan, taloyhtiö pääsee normaaliin elämään. Katsotaan nyt sitten, miten siinä tulee käymään, Lähteenmäki sanoo.

– Jos yhtiö pääsee jaloilleen, osakkaiden kannattaisi myös ostaa tontti itselleen. Se olisi pitkässä juoksussa huomattavasti edullisempaa.

 

Lähteenmäen ja puheenjohtaja Rantasen mukaan taloyhtiöllä on 1,2 miljoonaa euroa lainaa.

Rantanen pitää sitä pienenä summana suhteessa talon arvoon.

– Lainaosuus on ehkä noin 30 prosenttia huoneistojen arvosta. Tästä tulee vähävelkainen yhtiö.

Rantanen on vakuuttunut siitä, että Arjanlinna nousee vielä vaikeuksien kautta voittoon.

– Tästä tulee normaali hyvä asunto-osakeyhtiö ja hyvä kohde niin asumiseen kuin sijoittamiseenkin. Asioiden keskeneräisyys johtuu vain näiden kahden urakoitsijan välisistä prosesseista, hän tähdentää.

– Rakennuksen keskeneräisetkin huoneistot valmistuvat kyllä kevääseen mennessä. HäSa

Lue myös: Arjanlinnan asuntojen kohtalo yhä auki (2.2.2015)
Lue myös: Arvotalon remontissa epäselvyyksiä (3.3.2017)
Lue myös: Arjanlinnan töitä saa jatkaa valvotusti (10.3.2017)
Lue myös: Hämeen poliisi puhalsi asuinkerrostaloa koskevan tutkinnan poikki – Rakennusvalvonta pyysi tutkintaa keskeneräisten asuntojen vuokraamisesta, asukkaat mahdollisten vahingonkorvausten selvittämiseksi

Pitkä ja vaikea projekti

Asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Arjanlinnan saneerausprojekti on venynyt venymistään ennen kaikkea pääurakoitsija Outakoski Kiinteistöt Oy:n rahoitusvaikeuksien vuoksi.

Alun perin kaikkien asuntojen piti valmistua kesällä 2016.

Rakennusvalvonta keskeytti rakennustyöt joulukuussa 2016 lukuisten puutteiden vuoksi. Remontti jatkui erityismenettelyllä keväällä 2017.

Vastikkeita jätetty maksamatta

Nyt taloyhtiölle on kertynyt maksurästejä mm. maksamattomista tonttivuokrista, sillä osa osakkaista on jättänyt vastikkeensa maksamatta.

Laiminlyönnit kumpuavat urakoitsijoiden välisistä riidoista.

Taloyhtiöllä on vastikesaatavia tällä hetkellä n. 120 000 € ja maksamattomia laskuja n. 40 000 €.

1,2 M€ taloyhtiölainaa, jota ei ole vielä lyhennetty lainkaan.

Perjantain muuttokatselmusten jälkeen yli 30 huoneistosta valmiita on reilut 20 ja keskeneräisiä kymmenkunta.

Talo sijaitsee Wetterhoffinkadulla linja-autoaseman vieressä.

 

Asiasanat