Kanta-Häme

Arjanlinnan päivitys valmistuu viipyen

Vanhan käsityö- ja taideteollisuusoppilaitos Wetterhoffin kiinteistöihin kuuluva Arjanlinna on päivittymässä koulutiloista asunnoiksi ja toimistoiksi. Aikataulut ovat kuitenkin viivästyneet toivotusta.

Wetterhoffinkadun varteen pitkittäin rakennettua Arjanlinnaa on saneerattu tämän vuoden ajan. Kiinteistön osti aluksi Pohjola Rakennus oy, sama yhtiö, joka rakensi uuden kerrostalon purettujen Värjäämön ja Maijalan rakennusten tilalle.

Pohjola Rakennus myi kiinteistön vanhan osan tamperelaisen rakennuttajan Jouni Salosen omistamalle yhtiölle. Salosen yhtiö Outakoski oy on toiminut pääurakoitsijana kiinteistössä. Samalla remontoitiin myös Tornina tunnettu kulmaosuus, joka on Palokunnankadun ja Wetterhoffinkadun välissä.

– Yksi huoneistoista on enää myymättä, Salonen sanoo.

Rakennuksen saneeraus alkoi tämän vuoden alussa, mutta työssä on tullut mutkia, jotka ovat viivyttäneet asuntojen valmistumista.

– Täällä oli välipohjarakenteissa turvetta ja kaikenlaista 1930-luvulla laitettua. Niistä otettiin näytteet, ja vaarana oli, että jos sinne pääsee vettä, niin syntyy hometta, Salonen kertoo.

Odottamattomana työnä lattiat piti repiä auki, rakenteista poistettiin vanhat turpeet ja ne lopulta myös homesuojattiin. Työ viivästytti aikataulua Salosen mukaan noin muutamalla kuukaudella.

Outakoski vastaa Arjanlinnan talotekniikan ja yleisten tilojen saneerauksesta. Yhtiö on sopinut saneeraavansa asunnot niin sanottuihin välilevyihin asti. Asuntoihin tulee heidän puolestaan muun muassa ilmastointi, sähkö- ja lvi-tekniikka sekä kylpyhuoneen vesieristys. Osakas puolestaan vastaa asuntojen pintojen teettämisestä sekä kiinteistä kalusteista, jotta huoneistot soveltuvat asuinkäyttöön.

Jotkut Arjanlinnan asunnoista ovat hyvin pitkällä, ja marraskuun lopussa rakennuksen muutamaan huoneistoon yritettiin saada rakennusvalvonnalta lupaa muuttoon.

Muuttolupa eli hyväksytty huoneiston osittainen loppukatselmus voidaan myöntää asuntoon, jos se on enää sen verran kesken, että asuminen on turvallista. Rakennustarkastaja Heikki Reinikaisen mukaan rakennus ei kuitenkaan vielä tuolloin soveltunut muuttoon.

– Kohde oli vielä silminnähden työmaa, Reinikainen sanoo.

Hänen mukaansa katselmuksessa ei ollut esittää vielä muun muassa pelastussuunnitelmaa, ilmanvaihtomittauspöytäkirjaa tai sähkötarkastuspöytäkirjaa. Katselmus keskeytettiin, ja Reinikaisen mukaan rakennusvalvonta odottaa yhä uutta tilausta katselmukselle. Ruuhkaa ei hänen mukaansa ole rakennusvalvonnassa.

– Katselmuksen saa minulta vaikka seuraavalle päivälle, hän sanoo.

Jouni Salonen kiistää, että rakennusvalvonnan kanssa olisi ollut ongelmia. Salosen mukaan valvonta on puuttunut tarpeelliseksi katsomiinsa asioihin.

Arjanlinna on määrä saada valmiiksi alkukevään aikana. HäSa

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic