Kanta-Häme

Arkistosta: Huumekuski voi olla sekaisin kuin seinäkello, mutta juopumussyyte ei ole törkeä – "Ongelma, johon poliisi on jo pidempään kiinnittänyt huomiota"

Törkeän rattijuopumuksen raja ylittyy harvoin huumekuskeilla, koska laki perustuu alkoholin määrään veressä.
Vuonna 1997 syntynyt autoilija jäi torstaiyönä kiinni reippaasta ylinopeudesta Arolammintiellä Riihimäellä.
Kuvituskuva: Pekka Rautiainen.

Lainsäädäntö huumeissa ajamisesta pitäisi päivittää, linjaa poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Huumekuskit ovat poliisin mukaan keskimäärin pahemmin sekaisin kuin pelkästään alkoholia käyttäneet kuljettajat, koska huumekuski on usein monen eri huumaavan aineen vaikutuksen alaisena. Silti 95 prosenttia huumekuskien rattijuopumusepäilyistä kirjataan perusmuotoisina rattijuopumuksina.

– Tämä on ongelma, johon olemme jo pidemmän aikaa kiinnittäneet huomiota, Ihalainen kertoo.

Huumerattijuoppojen määrä on ollut pitkään kasvussa. Alkuvuodesta 2020 huumerattijuopumuksia kirjattiin ensimmäistä kertaa enemmän kuin alkoholirattijuopumuksia.

Huumausaineiden kohdalla on nollatoleranssi, eli pienikin käyttö riittää rattijuopumukseksi. Huumeille ei ole asetettu lakiin mitään raja-arvoja, joilla tehtäisiin ero perusmuotoisen ja törkeän rattijuopumuksen välillä.

Huumeiden käyttö on Suomessa rikos, joten huumekuskeja epäillään aina myös huumausaineen käyttörikoksesta tai huumausainerikoksesta.

Huumekuski ehtii ryhdistäytyä ennen lääkärintarkastusta

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta (THL) huumekuskeille vaadittavassa lausunnossa ei tehdä rajanvetoa perusmuotoisen ja törkeän rattijuopumuksen välille.

– Olemme puhuneet tästä THL:n kanssa. He ovat hieman muuttamassa tapaansa, mutta katsotaan nyt vielä onko kirjaus riittävän selkeä, Ihalainen kertoo.

Rattijuopumussyytteen mennessä oikeuteen syyttäjä ei todennäköisesti syytä huumekuskia törkeästä rattijuopumuksesta, mikäli sellaisen epäilyksestä ei THL:n lausunnossa ole selkeää mainintaa.

Ihalainen kritisoi syyttäjien luottavan enemmän lääkärin kuin poliisin tekemään arvioon kuljettajan ajokyvystä. Lääkärin tarkastettavaksi epäilty saatetaan saada vasta tuntien jälkeen, missä vaiheessa huumeiden vaikutus on voinut haihtua.

– Joskus poliisi on arvioinut, että kuljettaja on sekaisin kuin seinäkello, mutta lääkärinlausunnossa lukee, että käytöksessä ei ole juuri mitään havaittua muutosta, Ihalainen kummastelee.

Koska muita raja-arvoja ei ole, arviointi tehdään ajovirheiden perusteella

Poliisin kirjaama epäily huumekuskin törkeästä rattijuopumuksesta perustuu ajovirheiden vakavuuteen. Poliisi arvioi, onko huumekuski yhtä sekaisin kuin törkeä rattijuoppo humalassa olisi.

Raja perusmuotoisen ja törkeän rattijuopumuksen välillä on tulkinnanvarainen. Laissa mainitaan onko kuljettajan kyky huonontunut (rattijuopumus) tai tuntuvasti huonontunut (törkeä rattijuopumus).

– Nämä ovat vain sanamuotoja, joita on vaikea määritellä tarkemmin, Ihalainen huomauttaa. HÄSA

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12.7.2020.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic