Kanta-Häme

Arkiteknologia tukee ikäihmisiä kotona asumisessa

Vanhustyön keskusliitto kokosi kotona asumista tukevan teknologian salkuksi.
Arkiteknologiasalkusta löytyy esimerkiksi palovaroitin, jonka paristokotelon saa kiinnitettyä alhaalle seinälle. Näin paristoja vaihtaessa ei tarvitse kiipeillä katonrajaan.

Palovaroitin, joka laskeutuu moottoroidun narun varassa katosta, kun paristot pitää vaihtaa. Ajastin, joka sammuttaa laitteesta virran määritellyn ajan kuluttua. Avaimen apuväännin, joka tuo avaimen kääntämiseen lukossa lisää vipuvoimaa.

Nämä kaikki ovat esimerkkejä niin kutsutun arkiteknologiasalkun sisällöstä.

 

Arkiteknologia on nimensä mukaisesti arkeen ja sen helpottamiseen tarkoitettua teknologiaa. Vanhustyön keskusliiton kolmevuotisessa Kotiturva-hankkeessa kokoama arkiteknologiasalkku sisältää erilaisia esimerkkejä tällaisesta kotona asumista tukevasta, edullisesta pienteknologiasta.

– Keräsimme salkkua varten kokemuksia kotihoidolta siitä, millaisiin asioihin teknologiasta voitaisiin tarvita apua, Kotiturva-hankkeen projektivastaava Kaisa Eskelinen kertoo.

Arkiteknologiasalkku tarjoaa tietoa arkiteknologiavälineistä ja siitä, mistä niitä saa ostettua. Salkku toimii esimerkkinä teknologiasta paitsi ikäihmisille itselleen myös ikäihmisten kanssa työskenteleville tahoille.

 

Vanhustyön keskusliitto tarjoaa kotona asumisen tueksi myös korjausneuvontaa.

Liiton alueelliset korjausneuvojat tarjoavat avustusta yli 65-vuotiaille kodin suunnittelemisessa turvalliseksi ja esteettömäksi.

Eskelinen kertoo, että kotiin voidaan esimerkiksi asentaa liikkumista helpottavia tukikaiteita pesutiloihin ja poistaa vaikkapa kynnykset kompastumisten ehkäisemiseksi. Kotiturva-hankkeessa korjaustoimien ohjenuoraksi on suunniteltu netistä tulostettavissa oleva kotiympäristön kartoituslomake

– Sen avulla esimerkiksi korjausneuvoja tai muu ammattilainen voi yhdessä asiakkaan kanssa arvioida, miten kodista voisi tehdä paremman asua.

Arkiteknologiasalkku

Vanhustyön keskusliiton Kotiturva-hankkeen kokoama tietopaketti arkiteknologiasta.

Sisältää tietoa turvallisuuteen, yhteydenpitoon ja kuulemiseen, näkemiseen ja muistamiseen liittyvästä pienteknologiasta.

Suunnattu etupäässä ikäihmisille ja heidän kanssaan työskenteleville.

Konstikoppa

Vanhustyön keskusliitolta lainattavissa oleva teknologianäyttely, jonka avulla voi tutustua erilaiseen arkiteknologiaan.

Sisältää lähes 20 erilaista kotona asumista helpottavaa laitetta ohjeineen.

www.vtkl.fi