Kanta-Häme

Arkkitehtuurin näyttämö on tässä koko ajan

Osallistavuus. Siitä tuore läänintaiteilija Eeva Astala, 31, puhuu mielellään.

Hän opiskeli kolme vuotta arkkitehdiksi, mutta ei koskaan valmistunut. Astala halusi työskennellä ihmisten parissa ja aloitti kuvataidekasvatuksen opinnot Aalto-yliopistossa.

Astalan mukaan arkkitehtuurikasvatus voi Suomessa hyvin, mutta osallistavuutta pitää lisätä. Erityisesti lapset ja nuoret pitäisi ottaa entistä paremmin mukaan kaupunkisuunnitteluun.

– Haluan olla kehittämässä osallistavuutta. Nuorten näkökulmaa tarvitaan, sillä lasten ja nuorten kanssa toiminnallisuus nousee tärkeään rooliin. Mitä saa tehdä, missä saa tehdä?

Astalalla on kokemusta nuorista. Hän on opettanut arkkitehtuurikasvatusta kuvataidekouluissa sekä arkkitehtuuri- ja muotoilupedagogiikkaa kuvataidekasvatuksen opiskelijoille Aalto-yliopistossa. Viimeiset vuodet hän on työskennellyt Arkkitehtuurikeskuksella.

– Rakennettu ympäristö on arkipäivän taidetta, mutta sitä ei aina kohdata niin.

Astalaa arkkitehtuurissa kiinnostaa sen jatkuva läsnäolo. Kaikkialla on rakennettua ympäristöä ja se herättää mielipiteitä.

Astala on ollut uudessa työssään reilun viikon. Hän sanoo, että tutustumisvaihe on menossa. Kolmen vuoden aikana hän aikoo viedä läpi useampia hankkeita, mutta vielä ei ole hahmottunut, mitä ne ovat.

Kaupunkien keskustojen kivijalat taistelevat olemassaolostaan. Paikoin ne tyhjenevät. Mitä ajatuksia se herättää läänintaiteilijassa?

– Keskustojen elävöittämistä voidaan tukea ainakin täydennysrakentamisen, kevyen ja julkisen liikenteen mahdollisuuksien parantamisen, palveluiden kehittämisen ja tukemisen kautta. Nämä ovat isoja toimenpiteitä.

Astalaa kiinnostaa tilojen väliaikaiskäyttö. Esimerkiksi tyhjillään olevia tiloja voidaan hyödyntää erilaisten kulttuuritapahtumien näyttämöinä, jolloin paikkoja pidetään elävinä ja houkuttelevina kunnes uudet pysyvät toiminnot juurtuvat.

– Se, toiminko elävöittämisen tukemisessa läänintaiteilijana, jää nähtäväksi. Aihe on todella kiinnostava kyllä, eli saattaa olla että jotain projektia sen ympärille syntyy. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic