Kanta-Häme

Arla Ingman ei vetäydy

Arla Ingmanin toimitusjohtaja Reijo Kiskola sanoo, että yhtiö ei vetäydy Suomen maitomarkkinoilta. Kiskola kuitenkin kertoo, että yhtiö on vakavasti harkinnut vetäytymistä perusmaidoista.

Arla Ingmanin vetäytyminen olisi vaarantanut myös Hämeenlinnan Osuusmeijerin liiketoiminnan. Meijeri on jalostanut ja pakannut merkittävän osan Arla Ingmanin markkinoimasta maidosta, kermasta ja piimästä.

Arla Ingmanin liiketoiminta on edelleen tappiollista, koska perusmaitojen myyminen on erittäin tappiollista. Kilpailuvirasto ehdottaa Valiolle 70 miljoonan euron sakkoa, mutta Markkinaoikeus ei ole vielä ratkaissut asiaa.

– Tilanne on ollut vakava. Yhteistyösopimuksessamme on kuitenkin kahden vuoden irtisanomisaika, Hämeenlinnan Osuusmeijerin hallituksen puheenjohtaja, maidontuottaja Olli Palmu sanoo.

Jos Arlan Ingman irtisanoisi sopimuksen, Palmun mukaan osuusmeijerille jäisi yksi mahdollisuus. Kaikki meijerit, jotka eivät ole Valion kanssa yhteistyössä, pitäisi koota saman lipun alle uudeksi ryhmittymäksi.

– Oma markkinointi olisi ensimmäinen vaihtoehto. Muuten ulkomaalaisesta maidosta tulisi ainoa Valion kilpailija, Palmu sanoo.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri jalostaa ja pakkaa jäsentensä tuottamaa maitoa. Meijeri hankkii koti- ja ulkomaista maitoa myös muilta meijereiltä. Arla Ingman markkinoi meijerin maitotuotteet vähittäis- ja tukkukaupalle.

– Käytännössä neuvottelisimme Valion ja muiden toimijoiden kanssa tilanteesta, Palmu kertoo.

Maitobisnes…jättitappioilla

Arla Ingman tuotti toissa vuonna 25 miljoonaa tappiota, koska se joutui myymään perusmaitoja raskaasti tappiollisesti. Viime vuonna kustannussäästöt pienensivät tappion 15 miljoonaan euroon.

Kilpailuvirasto määräsi viime vuoden lopulla 70 miljoonan euron sakon Valiolle määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Viraston mukaan Valio halusi pakottaa Arla Ingman -ryhmän pois markkinoilta maidon alihinnoittelulla. Sakko on markkinaoikeuden käsittelyssä.

Vaikka Kilpailuviraston päätös on pakottanut Valion nostamaan hintoja, Palmun mukaan tilanne ei ole vieläkään normalisoitunut.

– Jonkun verran on saatu ratkaistua tukkuhinnoittelua. Kaikkien sopimukset eivät ole kuitenkaan olleet katkolla.

Arla Ingmanin toimitusjohtajan Reijo Kiskolan mukaan epäterve ja lainvastainen hintakilpailu ovat pakottaneet Arla Ingmanin harkitsemaan perusmaitoliiketoiminnasta luopumista.

– Hinnoittelun tarkoituksena on ollut ajaa muut toimijat markkinasta, luoda yhden yrityksen monopoli ja sitten hinnoitella maidot kuluttajan vahingoksi, Kiskola sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020