Kanta-Häme

Arla sulkee Halkivahan meijerin Urjalassa

Arla Oy lopettaa tämän kuun lopussa tuorejuuston valmistuksen Halkivahan meijerissä Urjalassa. Työttömäksi jää kolme Halkivahassa asuvaa työntekijää. Arla on tarjonnut heille mahdollisuuden siirtyä työhön Sipooseen.

Arlan tuotannon ja logistiikan vastuualueen johtaja Juha Sarkkinen sanoo Halkivahassa täysmaidosta valmistetun tuorejuuston kysynnän heikentyneen viime vuosina. Sarkkisen mukaan tuotanto ei ollut enää kannattavaa näillä tuotantomäärillä.

– Tuorejuuston kysyntä ei riittänyt kannattavaan tuotantoon, Sarkkinen sanoo. Arla on jo aikaisemmin lopettanut juuston valmistuksen Kainuussa. Halkivahassa on valmistettu tuorejuustoa muutamia kymmeniä tuhansia kiloja kuukaudessa. Tarkempia lukuja Sarkkinen ei tarjoa.

Sarkkinen toteaa Arlan myös pyrkineen lisäämään tuorejuuston kysyntää lisäämällä sen markkinointia. Tämä ei ole kuitenkaan johtanut kysynnän kasvuun. Yksi lisäsyy tuorejuuston valmistuksen lopettamiseen on Arlan toteuttama tuoteharmonisointi.

Uusi yrittäjä tervetullut

Halkivahan meijeriin maitoa toimittaneet maidontuottajat siirtyvät muutoksessa Arlan tuottajiksi.

Sarkkinen sanoo, ettei Arlassa ole tehty päätöksiä meijerin myynnistä. Se on kuitenkin kaupan, jos juustolasta kiinnostunut yrittäjä löytyisi.

– Uuden yrittäjän löytyminen olisi upea juttu, Sarkkinen sanoo.

Halkivahan meijerin konemestari ja monitoimimies Jukka Leppäniemi sanoo Arlan päätöksen meijerin lopettamisesta tulleen täytenä yllätyksenä, vaikka pienessä yksikössä on jo pitkään koettu epävarmuutta toiminnan jatkumisesta.

Halkivahan meijerin valmistama juusto on valittu 2000-luvulla kolme kertaa Suomen parhaaksi tuorejuustoksi. Ingman aloitti tuorejuuston valmistuksen Halkivahassa vuonna 1989. Halkivahan meijeri on perustettu 1929. (HäSa)