Kanta-Häme

Armeija toteuttaa toiveita

Aloitusajankohta on monelle tärkein. Niin myös Parolan lukiossa opiskelevalle Lauri Hämäläiselle.

– Heinäkuu 2014 ja Parola, ihan ehdottomasti. Sitten seuraavana syksynä olisi helppoa aloittaa teknisen alan opinnot yliopistolla, jonne olen suunnitellut hakevani, Hämäläinen perustelee.

Perustelu lienee hyvä. Kun kutsuntalautakunnan haastattelua on kestänyt noin 45 sekuntia, asia on jo päätetty. Lauri Hämäläinen, alokaskelpoisuus A, astuu asepalvelukseen Parolan panssariprikaatissa heinäkuussa 2014.

Sosiaaliset syyt ohjaavat sijoitusta

Asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat käynnistyivät eilen Parolassa. Kutsunnat järjestetään kautta maan elo-joulukuussa, ja Kanta-Hämeessä ne koskevat lähes 1200 tänä vuonna täysi-ikäistyvää nuorta miestä.

Kutsunnoissa määritetään asevelvollisen palveluskelpoisuus ja sen perusteella päätetään palveluspaikasta.

Toiveiden täyttymistä ei varsinaisesti tilastoida, kertoo majuri Petteri Tammi Parolan prikaatista. Tammen mukaan kuitenkin noin 90 prosenttia kantahämäläisistä pääsee haluamaansa paikkaan. Suurin osa pääsee Hämäläisen tavoin myös aloittamaan silloin kun haluaa.

Valtakunnallisesti on mahdollista määrätä kantahämäläisiä myös muualle Suomeen.

– Sosiaaliset syyt vaikuttavat erittäin paljon. Jollakulla on kesämökki meren rannalla ja venekortti taskussa, toisella vaikkapa tyttöystävä ja valmis opiskelupaikka Keski-Suomessa. Tällaisissa tapauksissa tietysti sijoitamme miehet merivoimiin ja Keuruulle, Tammi kertoo.

Kutsuntojen luonne on Tammen mukaan muuttunut jonkin verran.

– Aikaisemmin mentiin prikaatiin, joka sijaitsi lähimpänä. Nykyisin aikaan ja paikkaan saa itse vaikuttaa aika paljon. Toiveet pyritään täyttämään, sillä ketään ei kannata lähettää paikkaan, jonne ei halua mennä.

Kutsunnoissa myös kuunnellaan

Joskus palvelukseen määräämistä myös siirretään.

– Ykköstyypin diabetes, merkittävä ylipaino, toipuminen leikkauksesta, huono kuulo, henkinen epätasapaino, Petteri Tammi luettelee yleisimpiä lykkäyksen tai vapautuksen syitä.

Armeija tekee kunnan tai kaupungin lisäksi yhteistyötä myös muiden tahojen, kuten etsivän nuorisotyön, kanssa. Tammen mukaan pienissä kunnissa on varattu tarpeen vaatiessa runsaasti aikaa keskusteluille.

– Aina yhteiskunta ei tavoita kaikkia kansalaisia. Tässä on hyvä tilaisuus seurata, miten elämässä menee ylipäänsä, jos ei ole työ- tai opiskelupaikkaa.

Ainakin Lauri Hämäläinen vaikuttaa palvelusmääräykseensä tyytyväiseltä.

– Olin varautunut pahempaankin, koska alun perin ilmoitin haluavani astua palvelukseen jo ensi tammikuussa, ja koska aamulla meille sanottiin, että kaikki eivät voi aloittaa heinäkuussa.

Palveluksen kestosta Hämäläinen ei vielä tiedä, se päätetään vasta palvelukseen astuttua.

– Ajattelin viihtyä vuoden verran, jos minut vain siellä pidetään. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic