Kanta-Häme

Armijärvi sai suihkun alumiinikloridia

Hattulan pikkuisella Armijärvellä kierteli keskiviikkona erikoinen vene. Sen kyydissä oli kahden miehen lisäksi muun muassa suuri muovisäiliö ja kaikuluotain.

Säiliöstä suihkutettiin järven pintaan alumiinikloridia ja kaikuluotaimella varmistettiin, että syvänteiden kohdalle kemikaalia satoi enemmän kuin järven mataliin osiin.

Alumiinikloridi sitoo vedessä olevaa fosforia, jolloin vesi kirkastuu ja rehevöityminen vähenee.

Toimenpide on osa pitää jatkumoa eli Armijärven kunnostustyötä.

– Armijärvi on aikoinaan ollut kirkasvetinen, mutta se pääsi rehevöitymään erittäin huonoon kuntoon, muistelee Suomen ympäristökeskuksen vesienhoitoyksikön erikoistutkija Ari Mäkelä.

Hän on seurannut järven kunnostusta yli 20 vuoden ajan ja pitää saavutettuja tuloksia mainiona esimerkkinä siitä, kuinka aktiiviset asukkaat ovat saaneet järvensä hyvään kuntoon.

– He ovat ennakkoluulottomasti, mutta suunnitelmallisesti hyödyntäneet tarjolla ollutta tietoa ja samalla tuottaneet uutta tietoa. Tärkein toimenpide on kuitenkin ollut se, että he päättivät aikoinaan alkaa toimia järvensä hyväksi, Mäkelä sanoo.

Suojeluyhdistyksen aktiiveista kaksi eli Heikki Torkkola ja Seppo Kopra seuraavat tarkkaan alumiinikloridin levitystä. He kertovat, että vastaava operaatio tehtiin järvellä viimeksi vuonna 1995.

– Lisäksi täällä on muun muassa tehty hoitokalastuksia, kylvetty jäälle ferrosulfaattia ja hapetettu vettä, Torkkola luettelee.

Ferrosulfaatti toimii samoin kuin alumiinikloridi, eli sitoo fosforia ja saa sen painumaan järven pohjaan.

Myös järven kuormitusta on pystytty vähentämään, sillä kaikki kiinteistöt on liitetty viemäriverkostoon.

Alumiinikloridilasti tuotiin Armijärvelle Kemiran tehtaalta Valkeakoskelta ja sen levityksestä huolehti kokemäkeläinen Ympäristö Ojansuut Oy. Yritys on erikoistunut järvien kunnostustöihin eli vesikasvien niittoon ja kemialliseen kunnostukseen.

– Niittoja tekevät muutkin, mutta kemiallinen puhdistus on meidän erikoisuutemme, kertoo Veijo Ojansuu.

Hän huolehti Armijärvellä alumiinikloridin pumppaamisesta rannalla olevista tankeista veneen säiliöön. Hänen poikansa Arto Ojansuu taas vastasi varsinaisesta levitystyöstä veneessä.

Ari Mäkelä sanoo, että hänellä ja suojeluyhdistyksen väellä on yhteinen toive: saada Armijärven hyväksi tehdyt toimenpiteet virallisesti kirjoihin ja kansiin.

– Tallessa on yhdistyksen väen tekemää dokumentointia vuosikymmenten ajalta. Se on aika ainutkertainen aineisto, ja järven tila kannattaisi nyt analysoida perusteellisesti. Sitä voisivat muut hyödyntää ja ottaa opikseen.

Armijärvi esiintyi esimerkkitapauksena jo vuonna 1997 ympäristöviranomaisten julkaisussa ”Kotijärvi kuntoon”. Siinä kannustettiin ranta-asukkaita nimenomaan omaehtoiseen kunnostustyöhön.

Armijärven suojeluyhdistys on saanut järven tämänkertaiseen kemialliseen kunnostukseen tukea Vanajavesikeskukselta ja Hattulan kunnalta. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic