fbpx
Kanta-Häme

Armonaika loppui, kaupunki siirtää Teemun

Pohjamutiin vajonneen ja öljyä vesistöön vuotavan ravintolalaiva Teemun (ent. Alebaatti) omistajille annettu armonaika päättyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. 

Kun omistajat eivät laivaansa määräaikaan mennessä siirtäneet, on aluksen kohtalo nyt Hämeenlinnan kaupungin käsissä.

– Laivan omistaja ei ole enää mukana suunnitelmissa. Kaupunki organisoi siirtoa nyt Linnan Infran, pelastuslaitoksen ja vakuutusyhtiön kanssa, Teemun siirtämisen tehtäväkseen saanut Linnan Infran kunnossapitomestari Miika Salminen kertoo.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus teki viime viikon maanantaina päätöksen laivan siirtämisestä ja siirtokulujen perimisestä laivan omistajalta. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Kaupungin ympäristöviranomaiset puolestaan tekivät toukokuun lopulla päätöksen laivan siirtämisestä, jos omistaja ei tee sitä määräaikaan mennessä. Virkamiespäätös vahvistettaneen tiistaina ympäristö- ja rakennuslautakunnassa.

Kaupunginlakimies Susanna Ijäs kertoo olleensa yhteydessä laivan omistajaan viimeksi maanantaina. Laivan omistaa ravintolayhtiö Seagullsit Oy. Sopuratkaisua siirtopulmaan ei vieläkään löytynyt.

Kaupungin suunnitelmana on nyt pumpata laiva tyhjäksi vedestä, tilkitä pahimmat vuodot ja hinata alus Kantolan Sotkanrantaan maihin nostettavaksi.

–  Alus on puolillaan vettä, joten hetki menee, ennen kuin se saadaan tyhjäksi ja kellumaan, kunnossapitomestari Miika Salminen kertoo. 

Tällä viikolla alus tuskin vielä rannasta liikahtaa, mutta Salmisen mukaan tahtotilana on, että laiva katoaisi Hämeenlinnan keskustasta juhannukseen mennessä.

Siirtokulut kaupunki perii aluksen omistajalta. Kustannuksia lisää öljyvuodon likaaman rannan puhdistaminen. HäSa

Menot