Kanta-Häme

Artistille pitää maksaa

Iina Kauranen ja Nora Akselin Hämeenlinnan yhteiskoulusta ovat sitä mieltä, että elokuvien ja musiikin ilmainen lataaminen voi olla osittain hyväkin asia.

– Teokset voisivat aluksi olla ihan ilmaisia, ja muuttua myöhemmin maksullisiksi. Silloin ostaja tietää paremmin, millainen teos on ja mistä hän maksaa, ehdottaa Kauranen.

– Jos teoksia saisi ihan ilmaiseksi, ne voisivat saada enemmän suosiota, tuumaa Akselin.

Toisaalta teosten maksullisuuskin saa tytöiltä ymmärrystä.

– Musiikkia ja elokuvia tehdessä on nähty kauheasti vaivaa ja mennyt paljon rahaa, niin ehkä ilmainen lataaminen ei ole tekijöitä kohtaan kovin reilua, pohtii Akselin.

Anttu Koskinen Hämeenlinnan yhteiskoulusta ei lämpene tekijänoikeusmaksuille, ainakaan kun kyseessä on jokin isompi yhtye.

– Kun ei ole hirveästi rahaa, tulee kalliiksi maksaa rikkaille muusikoille, jotka muutenkin tienaavat isoja summia. Pienille artisteille voin maksaakin, ja heitä tulee tukea.

Koululaisille tietoisku …tekijänoikeuksista

Tiedottaja Juha Rislakki Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:stä haluaa kertoa 8–9-luokkalaisille positiivisesti, mistä tekijänoikeuksissa on kysymys.

– Tekijänoikeuksilla kunnioitetaan ihmisiä, jotka tekevät luovaa työtä, elokuvia, musiikkia tai muuta taidetta.

Rislakki valaisee, että tekijät tekevät luovaa työtä, josta syntyy teos. Mitä teokselle tapahtuu, on artistin päätettävissä, sen takaa tekijänoikeus. Rislakki vertaa tekijänoikeutta omistusoikeuteen.

– Myös teillä kaikilla on oikeudet omiin töihinne, eli te saatte päättää, mitä teoksellanne tehdään.

Monen taiteilijan tulot koostuvat pienistä siivuista.

– Suurin osa taiteilijoista toivoo, että ihmiset maksavat siitä, että heidän teoksiaan käytetään.

Rislakki lupasi olla heristämättä sormea ja puhumatta piratismista, mutta sivuaa aihetta, koska ongelma on keskeinen. Hän käyttää esimerkkinä sitä, kuinka hampurilaista ei voi monistaa, mutta teoksen voi, koska se on helppoa – tarvitaan vain klikkaus. Piratismi on piittaamattomuutta tekijänoikeuksista.

– Kun taiteilijat voivat ansaita elantonsa luovalla työllä, on se kaikkien etu. Syntyy uutta katsottavaa, kuunneltavaa ja luettavaa, eli iloa ja elämyksiä, Rislakki painottaa.

Parisataa koululaista kokoontui tekijänoikeuspäivän koululaisnäytökseen Verkatehtaan Bio Rexiin Hämeenlinnassa keskiviikkona. (HäSa)

Päivän lehti

15.8.2020