Kanta-Häme

Arvokas aikalisä

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen nuorisotyöpajoilla Tikillä ja Lekalla menee hyvin. Vuoden takaiseen verrattuna väkimäärä on miltei kaksinkertaistunut.

– Meillä on nyt paljon nuoria erityisesti täällä Tikissä, mistä olemme todella iloisia, kertoo toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo-Kallio.

Noin kaksikymmentä nuorta työllistävät pajat ovat saaneet puhtia selvästä syystä. Vuoden vaihteessa kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissa muutettiin sitä, miten nuoret ohjautuvat pajoihin.

– Nyt nuoria saapuu meille muun muassa kaupungin, aikuissosiaalityön ja työvoimapalvelukeskuksen kautta, Seulamo-Kallio luettelee.

Toiminnan alkuvaiheilla nuoret löysivät pajoihin lähinnä työvoimatoimiston kautta. Jotkut saapuvat myös esimerkiksi kavereilta tai vanhemmilta saadun vinkin perusteella.

Lisääntyneestä väkimäärästä huolimatta tilaa on vielä, sillä osa nuorista on pajalla vain muutaman päivän viikossa.

– Kenellekään ei ole tarvinnut sanoa ”ei”, Seulamo-Kallio kertoo.

Mitä juuri sinä haluat?

Aulangontien nuorisopaja Tikki ja Hauholla toimiva Leka on suunnattu nuorille, jotka eivät ole varmoja mitä tulevaisuudeltaan haluavat, tai eivät ole onnistuneet saamaan oman alansa töitä. Pajat ovat mahdollisuus ottaa aikalisä, jonka aikana ammattilaiset auttavat tulevaisuuden suunnittelussa.

– Nuoren polku ammattiin ei ole enää yksiviivainen ja ohjausta on yksilöllistettävä. Vastaamme siihen palkkaamalla tänne kuun puolivälissä yksilövalmentajan, joka kohtaa nuoren kahden kesken. Hän on vastavalmistunut nuori, jolla on jo työkokemusta nuorisotyöstä.

Yksilövalmentaja auttaa ura- ja koulutustoiveissa, sekä huolehtii muun muassa, että yhteishakutilanteissa nuori hakee jatkokoulutuspaikkaa.

Sen lisäksi, että pajatoiminta auttaa kirkastamaan tulevaisuuden suunnitelmia, pitää se nuoren myös kiinni päivärytmissä.

– Lisäksi on tärkeää, että kuuluu johonkin yhteisöön, Seulamo-Kallio lisää.

Pajoissa nuoret tekevät esimerkiksi puutöitä ja korjaavat pyöriä.

– Meillä on kesäisin myös piha- ja puutarhatöitä ja talvisin lumenluontikeikkoja. Meidän on otettava huomioon kilpailu, emmekä voi teettää sellaisia töitä, joita joku tekee ammatikseen. Teemme pieniä tilaustöitä esimerkiksi ikäihmisten avuksi, hän kertoo.

Porkkanan perässä pajalle

Työkokeilu kestää enimmillään puoli vuotta ja tänä aikana nuoret saavat työmarkkinatukea, vaikka asuisivatkin vielä vanhempien luona.

– Se on houkuttimena monelle tässä pajamuotoisessa työskentelyssä. Työkokeilun jälkeen suurin osa nuorista jatkaa opiskelua, sillä esimerkiksi monella pojalla tämä on välivaihe ennen tai jälkeen armeijan.

Joskus tukien maksaminen voi myös kääntyä itseään vastaan. Eräs nuori, joka työkokeilujakson jälkeen sai tarjouksen päästä apuohjaajaksi pajaan kieltäytyi ottamasta paikkaa vastaan.

– Hän pelkäsi tukien loppuvan, vaikka olisimme tietenkin maksaneet hänelle työstä palkkaa. Hän olisi saanut oman alansa töitä, mikä olisi ollut ihan eri asia ansioluettelossakin, Seulamo-Kallio harmittelee.

Hän kertoo, että Kaikin keinoin nuoret töihin -hankkeessa tuli ilmi, että nuoret eivät halua saada vastikkeetonta rahaa.

– Raha on hyvä motivoija, mutta ei se innosta tekemään töitä, jos saa palkkaa tyhjästä. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic