Kanta-Häme

Arvonimet kolmelle kantahämäläiselle – Sirkka-Liisa Anttilasta seitsemäs ministerin arvonimen saanut nainen

Maakunnan arvonimen saajat ovat kiitollisia tunnustuksesta. Anttilan lisäksi arvonimet myönnettiin Matti Puotilalle Hattulasta ja Timo Tolpalle Hämeenlinnasta.
Sirkka-Liisa Anttila on saanut ministerin arvonimen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sirkka-Liisa Anttila on saanut ministerin arvonimen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt arvonimet kolmelle kantahämäläiselle perjantaina presidentin esittelyssä.

Forssalainen entinen kansanedustaja ja ministeri Sirkka-Liisa Anttila sai ministerin arvonimen ja Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja, agronomi Matti Puotila (kok.) sai maakuntaneuvoksen arvonimen. Hämeenlinnalaiselle metsäkoneyrittäjä ja teknikko Timo Tolpalle myönnettiin metsäneuvoksen arvonimi.

Lisäksi lahtelainen Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sai kauppaneuvoksen arvonimen.

Upea palkinto pitkästä urasta

Forssalainen entinen kansanedustaja ja ministeri Sirkka-Liisa Anttila ottaa kiitollisin mielin vastaan tasavallan presidentin myöntämän ministeri-arvonimen.

– Pitkä ura takana, aika upea palkinto.

Ministerin arvonimen on ennen Anttilaa saanut tasavallan historiassa 63 henkilöä, joista naisia on ollut vain kuusi.

Arvonimen hakeminen oli Anttilan mukaan yhteinen, pitkä ponnistus, jossa mukana oli paikallisia ja valtakunnallisia tahoja, joissa Anttila on urallaan vaikuttanut, kuten Keskustanaiset, Forssan kaupunki ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä.

– Kaikista hakijoista olen kiitollinen, hän sanoo. Puolet kunniasta hän jakaa perheelleen, miehelleen ja lapsilleen.

Anttila on Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja, jonka vuonna 1983 alkanut parlamentaarinen ura hakee vertaistaan. Hän on ollut niin eduskunnan varapuhemies, ministeri kuin europarlamentaarikkokin.

– Olen aina yrittänyt tehdä parhaani, hän tiivistää.

Sirkka-Liisa Anttila on edelleen vielä tämän kuun Euroopan neuvoston virallinen edustaja Suomen eduskunnassa, kun uutta valtuuskuntaa ei ole valittu. Hän on toiminut EN:ssa Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Matti Puotila on saanut maakuntaneuvoksen arvonimen. Kuva: Markku Tanni
Matti Puotila on saanut maakuntaneuvoksen arvonimen. Kuva: Markku Tanni

 

”Harvinainen piirre nykymaailmassa”

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Hämeen Sanomat oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Puotila on iloinen saamastaan maakuntaneuvoksen arvonimestä.

– Se on tietysti mukavaa, kun kumminkin olen pitkään kuluttanut aikaani yhteiskunnan askareissa. Se, että joku taho antaa sille tunnustusta, on aika harvinainen piirre nykymaailmassa.

Puotila ei tiedä, ketkä ovat arvonimen hakemisen takana.

– Koska kyse on maakunnallisesta arvonimestä, voi kuvitella, että hakijoina on voinut olla esimerkiksi maakuntaliitto. Olen aika monessa organisaatiossa ollut mukana, eli en ihan tarkkaan osaa yksilöidä.

Elämäntyönsä Puotila teki koulumaailmassa, ensin Lepaan puutarhaopiston lehtorina ja rehtorina ja vuodesta 1995 Hämeen ammattikorkeakoulun johtajana eläköitymiseensä asti. Hattulan valtuustossa hän on ollut mukana vuodesta 1971, jonka jälkeen vain kaksi kautta on jäänyt väliin.

Puotilalla riittää yhä kiirettä, vaikka hän on ollut jo pidemmän aikaa eläkkeellä. Hattulan kunnanhallituksen ja Hämeen Sanomat oy:n hallituksen puheenjohtajuuksien lisäksi hän vaikuttaa muun muassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuustossa ja Aina Groupin hallituksessa.

– Julkishallinnon tehtävät kiinnostavat eniten, koska tuntee, että jollakin tavalla voi viedä asioita eteenpäin, Puotila kertoo.

Asiakkaita mukana arvonimen hakemisessa

Metsäneuvoksen arvonimen saanut Timo Tolppa on Suomen suurimman metsäkoneyrityksen, hämeenlinnalaisen Metsäkonepalvelun toimitusjohtaja.

– Hyvältä tietenkin tuntuu arvonimi, kun olen yli 40 vuotta alalla ollut. Se tuntuu arvostukselta sekä omaa työtä että toimialaa kohtaan, koska tämä on suurelta yleisöltä piilossa tehtävää työtä. Toimialamme ruokkii koko Suomen metsäteollisuuden, joka on ollut loistavassa noususuhdanteessa, Tolppa sanoo.

Tolpalle haki metsäneuvoksen arvonimeä laaja taustajoukko, jossa oli mukana yhtiön muuta johtoa ja Koneyrittäjien liiton edustajia.

– Hakijoissa oli myös meidän asiakkaitamme, jota arvostan todella paljon.

Tolppa toimi Koneyrittäjien liiton varapuheenjohtajana ja aktiivisesti muissa hallintoelimissä yhteensä 14 vuoden ajan. Nyt hän on koittanut luopua varsinaisista luottamustehtävistä.

– Tässä alkaa olla siinä iässä, että tästä pitäisi eläkepäivistä päästä kohta nautiskelemaan.

Arvonimen hakija maksaa veroa

Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Arvonimiä on käytössä noin sata. Niistä arvokkaimmat ovat valtioneuvos ja vuorineuvos.

Arvonimet myöntää tasavallan presidentti. Arvonimilautakunta antaa arvonimiasioista lausuntonsa presidentille.

Perjantaina 17. toukokuuta tasavallan presidentti myönsi yhteensä 83 arvonimeä.

Arvonimeä haetaan kirjallisesti ja esitys osoitetaan tasavallan presidentille.

Arvonimeä voivat hakea yksityiset henkilöt, yhteisöt tai molemmat yhdessä. Esitys arvonimen saajasta tulee myös perustella.

Hakija maksaa arvonimestä valtiolle veroa. Valtioneuvoston arvion mukaan nyt myönnetyistä arvonimistä kertyy valtiolle yli 590 000 euroa.

Juttua muokattu 17.5. kello 18.49: Korjattu toukokuussa arvonimen saaneiden määrä.

Päivän lehti

10.7.2020