fbpx
Kanta-Häme

Arvotaidekauppiaiden on hakeuduttava rahanpesun valvontarekisteriin joulukuusta alkaen

Kuvituskuva Hämeenlinnan taidemuseon teoksista. Kuva: Markku Tanni
Kuvituskuva Hämeenlinnan taidemuseon teoksista. Kuva: Markku Tanni

Rahanpesun valvontaa tehostetaan lisäämällä taidetta myyvät, ostavat ja välittävät yritykset ja yksityiset elinkeinonharjoittajat aluehallintoviraston valvottaviksi joulukuun alusta alkaen.

Rahanpesulain muutoksen myötä arvokasta taidetta myyvien ja välittävien taidekauppiaiden pitää noudattaa lain velvoitteita aina kun liiketoimet ylittävät 10 000 euroa yhtenä tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina. Aiemmin taidekauppiaat kuuluivat lain soveltamisalaan silloin, kun ne vastaanottivat vähintään 10 000 euroa käteisenä.

 

Lakimuutoksen kohteena olevia taidekauppiaita voivat olla liike- tai ammattitoimintana taiteen myyntiä, ostamista ja välittämistä harjoittavat taidegalleriat, toiminimellä taidetta myyvät henkilöt sekä myös taidetta myyvät, ostavat tai välittävät antiikkiliikkeet ja huutokauppakamarit.

Velvoitteet koskevat myös vapaasataman kautta taidetta myyviä, välittäviä ja säilyttäviä tahoja. Vapaasatama on rajattu sataman osa, jonka kautta kulkevilla tavaroilla on erillinen tullikohtelu.

Rahanpesun valvontarekisteriin rekisteröityminen tehostaa aluehallintoviraston valvontatyötä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo valtakunnallisesti rahanpesulain noudattamista.

Lain tavoitteena on estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista, edistää tällaisen toiminnan paljastamista sekä tehostaa rikoksen tuottaman hyödyn jäljittämistä ja takaisinsaantia. Taideliikkeitä koskeva lakimuutos perustuu EU:n viidennen rahanpesudirektiivin kansalliseen toimeenpanoon.

 

Lue myös: Käräjöinti Gallen-Kallelan taulusta jatkuu Hämeenlinnassa – “Rikolliseen käyttöön erityisen sovelias väärennös”

Menot