Kanta-Häme

Arvotalon remontissa epäselvyyksiä

Wetterhoffinkadulla sijaitsevan Asunto Oy Hämeenlinnan Arjanlinnan remontti on viivästynyt moneen otteeseen.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan rakennustyöt ovat edenneet hitaasti lukuisten virheiden vuoksi.

Joulukuun lopussa rakennustarkastaja määräsi työt keskeytettäväksi. Työmaalle tehtiin ulkopuolinen tarkastus 19. tammikuuta. Katselmuksen mukaan rakennesuunnitelmia puuttui, töitä oli tehty puutteellisesti sekä suunnitelmista poiketen.

Esimerkiksi hissikuilun perustukset oli raudoitettu määräysten vastaisesti, lattiat notkuivat ja kylpyhuoneiden vedeneristykset oli tehty puutteellisesti, raportissa mainitaan.

 

Rakennuksessa on 30 huoneistoa ja noin 20 osakasta. Hämeen Sanomat haastatteli erikseen kahta osakasta, jotka eivät halua esiintyä nimellään.

– Siitä seuraisi varmasti ongelmia, toinen osakas sanoo.

Osakkaiden mukaan aikataulujen viivästymiseen on annettu monenlaisia syitä.

– Aikataulut eivät ole alkuunkaan pitäneet. Ensimmäisen kerran työn luvattiin valmistuvan jo kesän 2016 lopulla.

Pääurakoitsija Outakoski Kiinteistöt oy on osakkaan mukaan kyseenalaistanut rakennustarkastajan määräämän katselmuksen havainnot.

– Urakoitsija lähetti osakkaille kirjeen, jonka mukaan virheitä liioiteltiin.

Toisen osakkaan mukaan urakoitsija ei ole toimittanut osakkaiden nähtäväksi esimerkiksi tarkastusraportissa vaadittuja haitta-ainekartoituksia.

 

Osakkaat kertovat, että Outakoski Kiinteistöt on myös perinyt yhtiövastikkeita, vaikka siihen ei ole vielä oikeutta. Osakkaat eivät ole Hämeen Sanomien haastattelemien henkilöiden mukaan suostuneet maksuihin.

Torstaina järjestettiin ylimääräinen yhtiökokous, jossa käytiin läpi asunto-osakeyhtiön taloustilannetta.

– Tilinpäätöstä ei hyväksytty. Sinne oli kirjattu paljon saamattomia yhtiövastikkeita. Omalla kohdallani kyse on tuhansien eurojen yhtiövastikkeista, joita on peritty aiheettomasti.

– Lisäksi kauppakirjoihin merkittyjä erilaisia myöhästymissakkoja on langennut kymmeniätuhansia euroja, osakas kertoo.

Osa huoneistoista on ollut jo pitkään valmiita. Muutamaan huoneistoon haettiin muuttolupaa eli hyväksyttyä huoneiston osittaista loppukatselmusta viime vuoden puolella, mutta lupaa ei myönnetty työmaan keskeneräisyyden vuoksi.

 

Outakoski oy:n toimitusjohtaja Jouni Salonen sanoo, että remontti toteutuu viivästyksiä lukuun ottamatta suunnitellusti.

– Meidän osaltamme valmista pitäisi tulla parissa kuukaudessa.

Salosen mukaan töitä on saanut jatkaa rakennesuunnittelusta vastanneen A-Insinöörit Suunnittelu oy:n valvonnassa, ja suuri osa tammikuun tarkastuksessa huomautetuista virheistä oli aiheettomia.

– Rakennusvalvonnalla ei ollut hallussaan oikeita piirustuksia ja ajantasaisia papereita esimerkiksi hissikuilun osalta, Salonen sanoo.

Salosen mukaan hankkeen rahoitus on turvattu.

– Tarvittaessa Outakoski Kiinteistöt rahoittaa itse hankkeen loppuun, Salonen vakuuttaa.

Perittyjen vastikkeiden hän sanoo olevan huoneisto-osakkeiden kauppakirjojen mukaisia.

– Yleensä vastikkeiden perintä alkaa vasta huoneiston valmistuttua, mutta tällaisessa kohteessa on poikkeuksia. Osan asunnoista hallinta on sovittu luovutettavaksi levypinnalla.


Rakennustarkastaja
on jättänyt ympäristö- ja rakennuslautakunnalle (ymrala) ehdotuksen, jonka mukaan töitä saa jatkaa ulkopuolisen tarkastajan valvonnassa. Kaikki tarkastusraportissa havaitut virheet pitää korjata.

Ehdotus on tulossa ymralan käsittelyyn 14. maaliskuuta. Hämeen Sanomat ei saanut perjantaina talvilomien vuoksi Hämeenlinnan kaupungin rakennusvalvonnasta vahvistusta, onko työmaalle kuitenkin jo sovittu ulkopuolinen valvoja ja onko töitä lupa jatkaa.

Asunnon kiinteistöstä ostanut henkilö näkee tilanteessa yhden hyvänkin puolen.

– Tulevat naapurit ovat tulleet asioita selvitellessä hyvin tutuiksi. HÄSA

 

Päivän lehti

25.5.2020