Kanta-Häme

ARX-160 on Sakon ehdokas armeijan uudeksi aseeksi

Puolustusvoimien uudet rynnäkkökiväärit kootaan Riihimäellä Sakon tehtaassa, mikäli asia riippuu eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajasta Jussi Niinistöstä (ps.) ja valiokunnan jäsenestä, kansanedustaja Timo Heinosesta (kok.)

Armeijan laajoihin materiaalihankintoihin liittyvän asekaupan valmistelu on vielä alkuvaiheessa. Lopullinen päätös tehtäneen vasta 2020-luvulla. Käytössä oleva RK 62 säilyy arvioiden mukaan käyttökelpoisena pitkälle 2030-luvulle.

Puolustusvoimien Ruotuväki-lehden mukaan armeijan joidenkin yksiköiden käyttöön on kuitenkin tarkoitus hankkia uudenmallisia rynnäkkökivääreitä jo tällä vuosikymmenellä.

Jussi Niinistö ja Timo Heinonen nostavat esiin kotimaisuuden uuden rynnäkkökiväärin valintaperusteena. He olivat maanantaina Sakon vieraana tutustumassa yhtiön ja sen italialaisomistajan Berettan uusimpiin tuotteisiin.

Viikko sitten puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat tekivät eduskunnassa kirjallisen kysymyksen rynnäkkökiväärihankinnasta.

Timo Heinonen sanoo, että puolustuspolitiikka on luontevaa tehdä yli hallitus-oppositio-rajan.

– Sako on merkittävä työllistäjä ja sen toimintaedellytykset on turvattava.

Päätös on tärkeä ja sen valmistelu on aloitettava Jussi Niinistön mukaan ajoissa. Hankinta maksaa aikanaan jopa satoja miljoonia euroja.

Italian armeijan ase

Sakon vastaus tulevassa rynnäkkökiväärikilpailussa on Berettan alkuaan Italian armeijalle valmistama ARX-160, joka on Sakon toimitusjohtajan Raimo Karjalaisen mukaan esitelty jo myös puolustusvoimille.

– Valmius aseiden kokoamiseen ja muun muassa piippujen valmistamiseen on olemassa, vahvistaa Karjalainen.

Sakon kautta ovat toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan tarjolla Berettan pistooleista alkaen kaikki muutkin nykyaikaiset käsiaseet, joista esimerkiksi TRG-tarkkuuskiväärin viimeisin versio on täysin sotilaskäyttöön suunniteltu TRG M10.

– Berettalla alettiin kehitellä vanhaa rynnäkkökiväärimallia, mutta syntyikin aivan uusi, tulevaisuuden sotilaan tarpeisiin kehitelty ase, kertoo Sakon tuotepäällikkö Sami Vaajamo.

Kevyt ja muunneltava

Uusi ARX-160 vastaa Sami Vaajamon mukaan kaikkia modernille rynnäkkökiväärille asetettuja vaatimuksia.

– Polymeerirunkoinen perusase painaa alle kolme kiloa, mikä on suurin harppaus eteenpäin verrattuna perinteisiin rynnäkkökivääreihin, joista tulee auttamatta liian painavia, jos niihin asennetaan lisävarusteita.

Huomattava ero vanhaan kiinteäpiippuiseen on muunneltavuudessa ja lisävarusteissa. Ase on käyttäjän mukaan säädettävä ja soveltuu myös vasenkätisille.

ARX-160:n piippu, lukko ja laukaisukoneisto ovat vaihdettavissa.

Maanantaina Sakolla oli kokeiltavana vanhasta rynnäkkökivääristä tuttu kaliiperi 7,62, mutta sama ase on muunnettavissa myös Nato-kaliiperiseksi eli 5,56-kaliiperisille patruunoille sopivaksi.

Armeijan testaamat aseet olivat jälkimmäistä kaliiperia.

– Palaute oli ainakin sikäli positiivista, että kaikki patruunat menivät, nauraa toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Lähes voiteluvapaa

Tuotepäällikkö Sami Vaajamo kertoo, että uudesta rynnäkkökivääristä on saatu käytännön kokemuksia Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa ja Irakissa, joissa ase on ollut lähinnä italialaisjoukkojen käytössä.

– Lukko vaatii aavikko-olosuhteissa pari tippaa öljyä, mutta sitä voi sanoa voiteluvapaaksi, koska polymeeripinnat ovat liukupintoja.

Ase on Sami Vaajamon mukaan testeissä toiminut muun muassa veden alla, mudassa ja arktisissa olosuhteissa kuten yli 50 asteen pakkasessa ja 72 asteen lämmössä.

Sakon viimeiseksi 1990-luvun lopulla jäänyt kotimainen RK 95 ei käy enää tuotepäällikkö Sami Vaajamon mukaan pohjaksi tulevaisuuden aseen kehitystyölle.

– Se on perusrakenteeltaan 1940-luvulta

ARX-160 -rynnäkkökiväärin tehdashintaa eivät Sakon edustajat paljasta.

– Muihin nykyaikaisiin rynnäkkökivääreihin verrattuna sekin on kilpailukykyinen, muotoilee tuotepäällikkö Sami Vaajamo. (HäSa)