Kanta-Häme

Arx jalkauttaa kulttuurin kouluihin

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx siirtää toimintaansa entistä enemmän kouluihin ja päiväkoteihin.

Arxin taidekasvattajat jalkautuvat kouluihin pitämään erilaisia työpajoja.

Kulttuuripoluksi kutsuttuun taidekasvatussuunnitelmaan sisältyy lisäksi muun muassa konsertti- ja teatterivierailuja kouluilla ja oppilaiden retkiä esimerkiksi Hämeenlinnan museoihin.

Tarkoitus on, että kaikki perusopetuksen oppilaat saisivat kouluaikanaan kosketuksen kulttuuriin tavalla tai toisella.

– Tämä ei korvaa Arxin muita palveluita (Arx-talossa Keinusaaressa). Hippaloita järjestetään ja Arxantait sekä perhetyö jatkuvat entiseen malliin, sanoo seudullisen lastenkulttuurin kulttuurituottaja Annastiina Papinaho.

Varovaisen innostunut …vastaanotto

Kulttuuripolkua testataan lukuvuonna 2014–2015. Vuonna 2016 se on tarkoitus liittää osaksi Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan peruskoulujen uutta opetussuunnitelmaa.

– Kulttuuripolku perustuu voimassa olevaan perusopetuksen opetussuunnitelmaan eli kaikki kulttuurisisällöt ovat johdettavissa johonkin koulussa opetettavaan oppiaineeseen, Papinaho korostaa.

Syyskuun puolivälissä päättyi ilmoittautuminen ensimmäisiin työpajoihin sekä konserttikäynteihin.

Annastiina Papinahon mukaan koulut ovat heränneet Kulttuuripolkuun kiitettävästi ja palaute on tähän mennessä ollut positiivista.

– Viesti on sellainen, että ”ihanko totta Arxin taidekasvattaja tulee meidän koululle ilmaiseksi”, hän kertoo.

Taidelaatikkoa ja …kuorolaulua

Kulttuuripolku on rakennettu kolmiportaiseksi. Ykköstaso on kouluille ilmainen, ja sen tarjoomukset taataan kaikille kouluille ja ikäluokille. Sisällöt tuottaa Arx.

Kakkos- ja kolmostasojen kulttuuriportailla on tarjolla ohjelmaa ja työpajoja, jotka Arx ostaa taiteilijoilta ja taidelaitoksilta viimekeväisen tarjouskilpailun perusteella.

Näitä ohjelmia on tarjolla rajattu määrä, ja koulut saattavat joutua maksamaan niistä erikseen.

Tämän syksyn ”kaikille pakolliseen” taidekasvatuspakettiin kuuluu muun muassa ekaluokkalaisten kirjastokäynti lähikirjastossa sekä sieltä saatavan ”taidelaatikon” sisältöön tutustuminen.

Tokaluokkalaiset tekevät lähiluonnon innoittamaa taidetta omalla koulullaan Arxin taidekasvattajan opastuksella.

Kolmasluokkalaiset harjoittelevat kuorolauluja Ismo Savimäen johdolla ja neljäsluokkalaiset valmistavat kierrätysmateriaalista lavasteita ensi vuoden Pieni Merenneito -esitystä varten.

Vanhemmilla ikäluokilla Kulttuuripolkuun kuuluu esimerkiksi museokäyntejä, itsenäisyysjuhlia ja mediakasvatustyöpajoja. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic