Kanta-Häme

Arx juhlii pitämällä ovia auki

On Arx-talossa ihan juhlatkin. Mutta ennen kaikkea kymmenvuotista taivalta juhlitaan ensi viikosta lähtien sillä, että talon ovet työnnetään levälleen.

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx juhlii kymmenvuotissynttäreitään ennen kaikkea laajentamalla aukioloaikojaan ja yhteistyötään Mannerheimin lastensuojeluliiton ja 4H:n kanssa.

– Mikä olisi parempaa juhlavuonna kuin ottaa opiksi yleisöpalautteesta? Syksystä lähtien esimerkiksi Galleria Arxin aukioloa on laajennettu, kertoo Arxin johtaja Noora Herranen.

Ensi viikon juhlaviikosta lähtien galleria on avoinna tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 9–17 ja keskiviikkoisin kello 12–20.

Arxantai-tapahtumat puolestaan alkavat tänä syksynä aikaisempaa aiemmin, jo kello 10. Nuorisotila avaa ovensa ensi kertaa tänä syksynä tulevana perjantaina.

”Pääsisi jo hommiin”

Ensimmäisessä kerroksessa alkavat ensi viikosta lähtien tiistai- ja torstaiaamupäivisin toimia taidepainotteinen perhekahvila ja ensi viikon perjantaista alkaen Re-Teeksi nimetty taidetarvikkeiden kierrätyspiste ja työpaja.

Niitä vetää Arxin uusi kasvo, kulttuuriohjaaja Sarina Pulkka. Perhekahviloissa on tarkoitus järjestää muun muassa käsityöprojekteja ja teatterileikkejä.

– Alkaisi jo kaikki toiminta ja pääsisi hommiin, hän innostuu.

Kolme vuotta Hämeenlinnassa asunut ja opiskellut Pulkka valmistui tänä vuonna ja pääsi saman tien Arxille ”unelmatyöhön”.

– Odotan talon sisustamista ja elävöittämistä. Nuorten kanssa voimme tehdä Re-Teessä isoja tauluja seinille ja perhekahvilassa lasten kanssa pieniä tauluja.

Re-Tee on lainaidea Pohjois-Italiasta. Taidetarvikkeiden kierrätyspisteeseen saadaan hukkamateriaalia yrityksistä. Materiaali muutetaan yhteistuumin teoksiksi.

Nuoret leipovat kahvilaan

Osittain laajemmat aukiolot mahdollistaa aikaisempaa tiiviimpi yhteistyö MLL:n ja Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kanssa.

MLL tuo Keinusaliin muun muassa isille ja lapsille suunnatun Temppula-ryhmän sunnuntaisin kerran kuussa.

4H pitää huolen perhekahviloiden kahvilapuolesta. Kahvilan on tarkoitus olla venyvää sorttia: kävijöiden toiveiden mukaan voidaan vaikkapa koristella yhdessä leivonnaisia tai lämmitellä omia eväitä.

Kahvilassa nuoret voivat myös harjoitella työelämää.

– Kahvilan tuotteetkin ovat nuorten tekemiä, sanoo 4H-yhdistyksen ryhmätoiminnan kehityspäällikkö Heidi Siivonen.

Kymmenen vuotta sitten hankkeena alkanut, lasten ja nuorten kulttuurikeskukseksi juurtunut Arx viettää toki myös viralliset synttärit. Ne alkavat perjantaina Taiteiden yöstä ja kestävät reilun viikon eli seuraavaan viikon lauantaihin. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020