Kanta-Häme

Arx laajenee lähikuntiin

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx laajentaa toimintaansa Hattulaan ja Janakkalaan. Kolmen kunnan seudullinen lastenkulttuurikeskus on saanut valtiolta 100 000 euron avustuksen vuodelle 2014.

Avustukset myönnettiin uusien hakuehtojen perusteella. Niissä painotettiin aiempaa enemmän lasten tasavertaista mahdollisuutta osallistua taiteeseen ja kulttuuriin. Myös maantieteellisen vaikutusalueen kasvua edellytettiin.

– Mahtavaa, että Hattula ja Janakkala lähtivät mukaan kehittelemään lastenkulttuurin polkuja, Hämeenlinnan Arxin johtaja Noora Herranen sanoo.

Yhteistyön ansiosta lastenkulttuuritarjonta lisääntyy Hattulassa ja Janakkalassa. Lisäksi Hämeenlinnan Arx antaa pitkän kokemuksensa naapurikuntien käyttöön.

Hämeenlinnalle maantieteellinen laajentuminen tuo uskottavuutta Suomen muihin lastenkulttuurikeskuksiin verrattuna.

– Olemme nyt aidosti seudullinen keskus, Herranen sanoo.

Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx on saanut vuodesta 2003 valtiolta tukea toimintaansa. Lisäksi Hämeenlinna on vastannut valtakunnallisen lastenkulttuurikeskusten Taikalamppu-verkoston koordinoinnista.

Tänä vuonna koordinointivastuu ja siihen liittynyt valtionavustus siirtyivät Pirkanmaalle.

Parhaat ideat …kiertoon

Hattulan nuorisotyöntekijä Jenni Kostamo ja Janakkalan kulttuurisihteeri Piia Lievetmursu ovat vilpittömän iloisia nelivuotisesta yhteistyösopimuksesta Hämeenlinnan Arxin kanssa.

– Saamme parhaat ideat esiin ja voimme lainailla niitä seudullisesti, Jenni Kostamo sanoo.

Piia Lievetmursu iloitsee siitä, että hän kunnan ainoana kulttuurityöntekijänä saa Arxista tavallaan uudet työtoverit. Ennen kaikkea yhteistyösopimus tuo kuitenkin lisää rahaa lastenkulttuurille.

Hattulan ja Janakkalan kunnat maksavat seudullisesta lastenkulttuurihankkeesta tänä vuonna kumpikin 25 000 euroa. Hämeenlinnan kaupungin osuus on 130 000 euroa.

Yhteistyökuviota varten palkataan yksi uusi työntekijä. Kaikkiaan seudullisessa lastenkulttuuritoiminnassa tulee työskentelemään yksi kulttuurituottaja ja kaksi taidekasvattajaa.

– Osa toiminnoista tapahtuu ehkä vain Hattulassa, osa vain Janakkalassa tai Hämeenlinnassa, mutta osa on kaikille yhteisiä, Noora Herranen kaavailee.

Kulttuuria …joka kouluun

Hattulassa aiotaan alkajaisiksi käynnistää kaikissa peruskoululuokissa jokin paikallinen projekti, jossa oppilaat tutustuvat lähiympäristöönsä taiteen keinoin.

– Sisällöt riippuvat toki siitäkin, minkälainen henkilö valitaan hanketyöntekijäksi, Jenni Kostamo sanoo.

Lisäksi jo olemassa olevat kokoontumispaikat kuten Parolan nuorisotalo ja Juteinitalo valjastetaan Arx-hankkeiden käyttöön.

– Pääasia, että jokainen oppilas pääsee osalliseksi kulttuurista riippumatta asuinpaikasta, Kostamo sanoo.

Janakkalassa näkyvin projekti on Laurinmäen kupeessa sijaitsevan Keltaisen talon muokkaaminen kulttuurikäyttöön.

Piia Lievetmursun mukaan Laurinmäen museo on koululaisten ja päiväkotilasten tärkeimpiä retkikohteita, jossa voidaan opiskella monenlaisia kulttuuriasioita.

– Keltaisen talon sali on ihan siinä vieressä ja loistava tila kokoontua sateen sattuessa, Lievetmursu suunnittelee. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020