Kanta-Häme Hämeenlinna

Arx-talon viimeisessä näyttelyssä lasten piirustukset tulevat eloon

Pääjalkaisia ja Prinsessoja -näyttely on Arx-talon viimeinen. Näyttelyssä lasten piirustuksista ommellaan leluja.
Sarina Pulkka esittelee näyttelyn ehkä suurinta pääjalkaista. Kuva: Sara Aaltio
Sarina Pulkka esittelee näyttelyn ehkä suurinta pääjalkaista. Kuva: Sara Aaltio

Vielä marraskuun purkutaideviikonkin jälkeen Arx-talolle jää elämää, kun Pääjalkaisia ja Prinsessoja -näyttely jatkaa tiloissa marraskuun loppuun asti.

Näyttelyssä piirtäminen yhdistyy käsitöihin. Lapset pääsevät ensin piirtämään kuvan, jonka pohjalta aikuisen avustuksella siitä ommellaan lelu.

Taidekasvattaja Sarina Pulkka on auttanut lapsia näyttelyn suunnittelussa. Nuoret designerit tekevät suunnitelmat ja hän huristaa koneella niistä kolmiulotteisia.

Näyttelyssä ei ole ikärajaa, joten osa lapsista on vasta riimusteluvaiheessa. Se tarkoittaa siis sitä, että piirustukset eivät vielä ole kovinkaan esittäviä.

– Se ei ole este osallistumiselle. Yhdessä tapauksessa oli esimerkiksi niin pieni lapsi, että hänen piirustuksensa ei vielä esittänyt mitään. Samalla, kun lapsi piirsi, kyselin häneltä, että mikä siitä tulee? Sitten hän kertoi, että se on hevonen, Pulkka kertoo.

Lapsi pääsi itse hypistelemään kankaita ja sitten lelu ommeltiin yhdessä.

Näyttelyn nimi tulee lapsen taiteellisesta kehitysvaiheesta, jossa piirrokset ovat ympyröitä, joista lähtee jalat. Myöhemmin lapsi oppii piirtämään esimerkiksi kädet ja keskivartalon. Silloin pääjalkaisesta voi tulla esimerkiksi prinsessa.

Kävijät tekevät teokset

Näyttely täydentyy jatkuvasti kävijöidensä myötä. Toistaiseksi galleriassa on aiemmin tämän vuoden aikana tehtyjä leluja.

Piirustusten aiheet ovat sidottuja kulttuuriimme ja lasten omiin mielenkiinnonkohteisiin. Jo valmiiden lelujen joukosta löytyy eläimiä, ihmisiä ja palmu.

Lapsi voi jättää lelun halutessaan näyttelyyn esille. Päättymisen jälkeen lelun voi tulla hakemaan tai Pulkka voi kuljettaa sen takaisin luojalleen.

Aineksia kiertonäyttelyyn?

Näyttely on auki maanantaista perjantaihin kello 9–16, ompelumahdollisuus puolestaan tiistaista perjantaihin kello 12–16.

Lauantaisin näyttelyä pääsee katsomaan kello 10–14 ja ompelukoneet surisevat koko päivän.

Näyttely avataan 12. marraskuuta ja viimeisen kerran teokset ovat esillä 30. marraskuuta.

Marraskuun loppuminen ei kuitenkaan tarkoita, ettei vastaavia teoksia enää päästäisi näkemään.

– Ajatuksenamme on tehdä tästä kiertonäyttely, jossa kulttuurikeskukset tai lähikirjastot voivat vuokrata näyttelyä ja järjestää ompelutyöpajaa, Pulkka kertoo.

 

Lue myös: Video: Mitä sanoisit, jos lapsesi liimaisi kumiankan seinään? – Purkutaideviikolla se ole vain sallittua, vaan jopa kannustettavaa