Kanta-Häme

ARXilla on kova kävijänälkä

Haluaisitko järjestää kulttuuritilaisuuden, mutta tilojen vuokrat kauhistuttavat?

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin toimintakirjo on kasvanut tänä keväänä tilojen tarjoamisella voittoa tavoittelemattomien tahojen käyttöön.

– Yleisötilaisuus voi olla tarkoitettu lapsille ja nuorille, mutta riittää, jos se on kulttuuria. Meillä on perjantai- ja lauantaipäiviä sekä -iltoja edelleen vapaana ja niitä voi hakea kuka tahansa, kertoo palvelupäällikkö Noora Herranen.

Periaatteena on, että maksuttomista tilaisuuksista ei tarvitse maksaa vuokraa, mutta maksullisista ARX perii 15 prosenttia lipputuloista.

– Meillä on neljä kerrosta tilaa. Tässä taloustilanteessa jokainen neliö pyritään käyttämään hyödyksi, ja näin pystymme tukemaan toisia kulttuuritoimijoita näillä meidän seinillä, jatkaa Herranen.

ARX on toiminut vuodesta 2003 ja koskaan aikaisemmin talo ei ole ollut yhtä avoinna kävijöille kuin nyt. Vilinää ovat lisänneet perhekahviotoiminta ja viime marraskuussa avattu Art Café Intola. Se on talon niin sanottu olohuone, jonka aukioloaikoja järkevöitettiin tammikuussa.

– Saimme asiakaspalautetta, että aukioloaikoja on vaikea muistaa. Nyt Intola on avoinna maanantaista torstaihin kello 19 asti. Se avaa taloa myös satunnaisille kävijöille. Tämä on tosi iso muutos, sanoo Herranen.

Vuosi 2015 oli ensimmäinen, jolloin ARXin kaikilla ovilla oli käytössä laskurit. Asiakasvirraksi saatiin 84 000.

– Talon täyttöasteiden lisääminen on ollut useamman vuoden tavoitteena.

Suurista valtakunnallisista hankkeista ARX on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeeseen, jonka tavoitteena on monipuolistaa lasten taiteen ja kulttuurin harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä yhteistyössä koulujen kanssa.

Suomen kulttuurirahaston historian suurimassa tukihankkeessa Taidetestaajissa ARX on maakunnan koordinaatiovastuukeskus.

Syksystä 2017 lähtien rahasto vie kolme ikäluokkaa yläasteen 8-luokkalaisia taidelaitoksiin kokemaan taidetta. Sellaistakin, johon moni ei saisi muuten kosketusta. Hanke tavoittaa lähes 200 000 ihmistä opettajat mukaan lukien ja maksaa 15–20 miljoonaa euroa.

Näiden lisäksi ARXia työllistää pari vuotta käytössä ollut Kulttuuripolku, jota mukautetaan ensi syksystä lähtien perusopetuksen uuteen opetussuunnitelmaan.

– Siitä tulee Kulttuuripolku vol. 2. Ihan jokainen 3–6-vuotias varhaiskasvatuksen piirissä oleva lapsi saa jo nyt Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa jotakin kulttuurikasvatukseen liittyvää, mutta jatkossa se tulee olemaan vielä kokonaisvaltaisempaa, kertoo Herranen.

– Uusia kokemuksia lapsille ja lisäeväitä opettajille.

Yhteistyö Riihimäen kaupungin ja Forssan seudulla kulttuuriyhdistys Kuvion kanssa jatkuu, mutta Herranen ei näe, että ARXin on mahdollista nykyrahoituksella kasvattaa seudullista lastenkulttuurityötä laajemmalle Kanta-Hämeessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi äskettäin ARXille rahoitusta 100 000 euroa veikkausvoittovaroista. Avustussumma on sama kuin viime vuonna.

– Samalla yleisavustuksella emme voi kauheasti toimintaa laajentaa, sillä emme tietenkään halua tinkiä siitä laadusta ja volyymistä, jolla nyt toimimme, sanoo Herranen. HÄSA

Päivän lehti

8.7.2020