Kanta-Häme Hämeenlinna

Arxin kesäkattaus tarjoaa ilmaiseksi lähes 30 työpajaa aina katutaiteesta klovneriaan – "Halusimme tarjota jotain Hippaloiden tilalle"

Perinteikäs lasten taidefestivaali Hippalot jouduttiin perumaan koronan vuoksi.
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin kesätarjontaa ovat toteuttamassa muun muassa Hannu Räisä (vas.), Juuso Suuronen, Minna Haveri, Riikka-Leena Puistola, Eira Enkvist ja Suvi Seppälä. Kuvaan singahti leikkimään myös Velma Haveri. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin kesätarjontaa ovat toteuttamassa muun muassa Hannu Räisä (vas.), Juuso Suuronen, Minna Haveri, Riikka-Leena Puistola, Eira Enkvist ja Suvi Seppälä. Kuvaan singahti leikkimään myös Velma Haveri. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Koska Hämeenlinnassa on koronan vuoksi tulossa kesä ilman lapsille suunnattua Hippalot-taidefestivaalia, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx on muutamassa viikossa kehitellyt kesäksi monipuolisen kattauksen ilmaistarjotaa.

Luvassa on kesä-, heinä- ja elokuussa kaikkiaan 29 erilaista taidetyöpajaa ja -kurssia eri puolilla kaupunkia alle 15-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Tarjolla on muun muassa vauvojen muskarihetkiä, teatteripajoja, graffititaidetta ja nukketeatteria

– Hippaloiden perumista on harmiteltu. Onhan sillä yli 40-vuotiset perinteet. Meille on tullut pyyntöjä järjestää tapahtumia. Kodeissa ollaan koronakevään jäljiltä väsyneitä olemaan neljän seinän sisällä lasten kanssa, kertoo Arxin kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola, jonka vastuulla Hippaloiden järjestäminen normaalioloissa on.

Kuninkaallisella teatterilla paperiteatteripaja

Tämänvuotisen monitaiteisen kesäkattauksen ohjaustehtävistä vastaavat yhteistyössä paikalliset taiteilijat ja taidekasvattajat.

Heihin lukeutuu muun muassa Kuninkaallisesta nukketeatterin teatterinjohtaja Hannu Räisä, jonka käsialaa ovat kesän nukketeatteripajat. Nelipäiväisessä työpajassa tutustutaan paperiteatteriin ja valmistetaan pahvista, kartongista ja paperista pienoisteatteri lavasteineen ja tikkujen päähän kiinnitettävine kaksiulotteisine hahmoineen.

– Osallistujat voivat tehdä myös oman esitettävän tarinan tai vaikka talent show’n tai käyttää esityksessä klassikkosatuja, Räisä kertoo.

Paperiteatteri levisi perheiden huvitukseksi 1800-luvulla Englannista.

Miniteatteri opastaa teatterin saloihin

Hämeenlinnan Miniteatteri ei myöskään koronan ja kesäisen esityspaikan Graniittilinnan remontin vuoksi järjestä tänä kesänä esityksiä.

Yhteistyössä Arxin kanssa teatteri tarjoaa monipuolisia työpajoja. Yhdessä pannaan pystyyn teatteriesitys viidessä päivässä ja toisessa opetellaan klovneriaa. Lisäksi tutustutaan teatterin eri muotoihin ja tekniikoihin, kuten improon.

– Odotan innolla kesää. Monilta vanhemmilta on tullut viestiä siitä, kuinka lasten teatteriharrastus loppui tänä keväänä kuin seinään, sanoo Miniteatterin toiminnanjohtaja Suvi Seppälä.

Katutaidetta purkutaloissa

Arxin tekninen tuottaja Juuso Suuronen vastaa katutaidetyöpajoista.

Niissä tutustutaan graffitien tekoon, breakdancen alkeisiin, konemusiikin perusteisiin sekä dj- ja videolaitteisiin. Viikon pääteeksi on luvassa ”jamit”, joissa kymmenen hengen ryhmissä pääsee kokeilemaan oppejaan ja esiintymään.

Viikolla 25 on luvassa katutaidetapahtuma Räikee20, joka järjestetään purkua odottavilla Vuorentaan vanhainkodilla ja päiväkodilla.

– Luvassa on purkutaide-esitys, eli maalaamme purettavat rakennukset. Kuka vain voi pop up -periaatteella tulla mukaan. Siellä pääsee myös kokeilupisteessä harjoittelemaan spray-maalausta, Suuronen kertoo.

Arxin taidekasvattaja Eira Enkvist kutsuu myös non stop -tyyliin järjestettäviin animaatiopajoihin, joissa luodaan omat hahmot ja tarina, sekä taidemuseon pihalla järjestettävään piknik-piirtelyyn oman viltin ja omien eväiden kera.

Ilmaisuudella houkutellaan uusia asiakkaita

Tapahtumat ovat maksuttomia monestakin syystä.

– Toivomme, että Arx saa uusia kävijöitä ja kohderyhmämme laajenee, kun menemme nyt Arx-talosta ulos. Jos jotakuta on kiinnostanut esimerkiksi Miniteatterin toiminta, nyt siitä saa ilmaiseksi maistiaisia, ja se ehkä sytyttää kipinän harrastustoimintaan, sanoo Hämeenlinnan kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri. HÄSA

Poimintoja

Viikko 24

Teatteriesitys 5 päivässä Verstaalla.

Viikko 25

Katutaidetapahtuma Räikee20 purettavilla Vuorentaan vanhainkodilla ja päiväkodilla.

Viikko 26

Nukketeatteripaja Itäisessä lähiökeskuksessa.

Viikko 27

Klovneriakurssi Verstaalla.

Viikko 28

Katutaidepaja Itäisessä lähiökeskuksessa.

Viikko 29

Tanssipaja Verstaalla.

Viikko 30

Teatterikurssi Verstaalla.

Viikko 31

Ekoaskartelua Itäisessä lähiökeskuksessa Katumalla.

Viikko 32

Mistäs nyt tuulee – opastettu kierros ja työpaja Galleria Arxissa.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: hameenlinna.fi/arxinkesa

Muista

Koronan aiheuttamia turvallisuusohjeita on noudatettava.

Alle kouluikäisten on osallistuttava aikuisen kanssa. ”Emme ole lapsiparkki.”

Mukaan kaikkiin työpajoihin omat eväät.

Päivän lehti

6.7.2020