Kanta-Häme

Aseiden myynti romahti

Tiukentunut aselupien myöntäminen ja epävarmuus ovat romauttaneet asekaupan. Hämeenlinnalainen yrittäjä Seppo Kastepohja kertoo, että hän myi viime vuonna käsiaseita vain 35-40 prosenttia tavallisesta määrästä.

– Nuoret, jotka ryhtyisivät harrastamaan ampumista, eivät viitsi lähteä hakemaan lupia. Vanhat taas eivät osta ”harjoitusaseita”, Kastepohja sanoo.

Aselupien myöntämistä tiukennettiin Kauhajoen kouluampumisen jälkeen. Kastepohjan mukaan kyse ei ole kuitenkaan vain lupien myöntämisen tiukentamisesta. Myynti putosi jo ennen lainsäädännön tiukentamista.

– Ei ole tilastoja, mutta pistoolien myynti lähti heti jyrkkään alamäkeen.

Tiukka linja…tuli heti lupiin

Kauhajoen kouluampumisen jälkeen käynnistettiin rikostutkinta, olivatko viranomaiset syyllistyneet rikokseen antaessaan ampujan pitää asetta. Kastepohja arvelee, että sekä ostajat että viranomaiset ovat hieman sormi suussa uuden aselainsäädännön edessä.

– Viranomaiset ryhtyivät vetämään tiukkaa linjaa.

Kastepohja ei arvostele esimerkiksi paikallisia Hämeenlinnan viranomaisia. Hänen mielestään on hyvin ymmärtäväisiäkin viranomaisia.

– Luvan hakijoille on tullut jo ennakkoluuloja, ettei lupia edes lähdetä hakemaan.

Lupajärjestelmä kohtelee myös erilaisia luvanhaltijoita eri tavoin. Vaikeinta aseluvan saaminen on nuorelle, joka aloittaa harrastustoiminnan. Hänen pitäisi todistaa harrastavansa, vaikka harrastaminen on vaikeaa ilman aselupaa.

Reserviharrastajat taas saavat helposti aselupia, sillä heillä on näyttää harrastusta useilla erilaisilla aseilla. Myös reserviharrastuksen aseet menevät hyvin kaupaksi.

– Luvanhakijat ovat vanhoja tekijöitä. Kun on pitkä tausta, on helppo saada lupa, Kastepohja sanoo.

Aseluvan hakijalta voidaan vaatia lääkärin todistus mielenterveydestä tai psykologinen testi. Lääkärintodistus on ongelmallinen, sillä periaatteessa lääkärin pitäisi tuntea asiakas.

– Työterveyslääkärit tuntisivat asiakkaansa, mutta he eivät kirjoita tällaisia todistuksia.

Seppo Kastepohja joutui itse aseiden myyjänä testiin viime elokuussa. Aseiden myyjä tarvitsee samalla tavalla luvan kuin aseiden ostaja.

Harrastusta ei…aina ymmärretä

Kaikki lupien myöntäjät eivät ymmärrä metsästystä tai ammuntaa. Erilaisia eläimiä ei metsästetä samalla aseella. Metsästys voi vaatia 5-6 erilaista asetta.

– Sama henkilö voi harrastaa tarkkuusammuntaa, jossa vaaditaan 6-7 eri asetta. Jatkuvasti harrastavien toisen aseen hankintaan pitäisi tulla jonkinlainen helpotus.

Aseiden myynti liiketoimintana ei ole mitään ruusuista. Kastepohja kertoo, että viime vuosina monet myyjät ovat lopettaneet.

– Oheismyynti ja aseiden huolto kannattavat omaa liiketoimintaani. Minulla on työntekijä, joka huoltaa aseita. Saamme tehdä ei-paineenalaisiin osiin huollot.

Suurilla ikäluokilla aseharrastus on paljon nuoria ikäluokkia yleisempää. Aseliikkeisiin tuleekin nyt paljon myyntiin perikuntien aseita. Vainajan aseille on saatava laillinen omistaja kuuden kuukauden kuluessa.

– Jonkun perikunnasta on otettava aseet nimiinsä tai aseet on tuotava myyntiin. Kolmas vaihtoehto on, että ne luovutetaan poliisille.

Perikuntien aseet ovat tuoneet hyvän lisän Kastepohjan kaltaisten myyjien liiketoimintaan. Käytettyjen aseiden hinta on kuitenkin romahtanut, koska niitä tulee myyntiin enemmän kuin niillä on kysyntää.

Laittomalle…ei haeta lupaa

Aseiden hankinnan vaikeutuminen on edelleen heikentänyt uusien jäsenten tuloa metsästys- ja ampumaseuroihin. Kastepohja sanoo, että seurat tarvitsisivat kolme kertaa nykyistä enemmän uusia jäseniä. Hän pitää seuroja tärkeänä aseiden vastuulliselle käytölle.

– Seurat pitävät yllä taitoja ja moraalia. Ylilyöjä lentää äkkiä ulos hirviporukasta.

Asekeskustelussa kärkeen on nostettu lupien saaminen aseille. Kastepohja ihmettelee tätä, koska keskustelun ulkopuolelle on jätetty luvattomat aseet. Rikolliset eivät hae aseilleen lupia.

– Suomessa on paljon sota-ajalta luvattomia aseita. Luvattomia aseita tulee myös jatkuvasti ulkomailta meille. (HäSa)