Kanta-Häme

Asemanrannassa ei myydä tontteja, vaan tonttipareja – Tonttivarauksissa mukana uusia yhtiöitä

Kaupungin omistamasta kymmenestä tontista kuusi on varattu.
Juha Penttilä kävi torstaina hakemassa avaimet uuteen asuntoonsa Asemanrannassa. Valkeakoskelaislähtöinen mies muuttaa Turusta Hämeenlinnaan eläkepäiviä viettämään. Kuva: Toni Rasinkangas
Juha Penttilä kävi torstaina hakemassa avaimet uuteen asuntoonsa Asemanrannassa. Valkeakoskelaislähtöinen mies muuttaa Turusta Hämeenlinnaan eläkepäiviä viettämään. Kuva: Toni Rasinkangas

Asemanrannassa tehdään parhaillaan pysäköintitaloa, jonka on määrä valmistua ensi vuonna.

YIT on vuokrannut oman tonttinsa Possentieltä pysäköintitaloa rakentavalle urakoitsijalle työmaatoimistoja varten.

Kun 590-paikkainen pysäköintihalli on valmis, vaihtuvat parakit YIT:n tulevan kohteen, niin sanotun maamerkkirakennuksen, rakennustyömaaksi.

– Kyseessä on kahdeksankerroksinen rakennus, joka tehdään Hämeentien jatkeeseen. Tavoitteena on, että tuleva vaihe voitaisiin aloittaa keväällä 2020, kertoo YIT Suomen yksikönjohtaja Sami Viitanen.

YIT:llä on kaikkiaan 11 asuntohanketta Asemanrannassa, joista kahdeksan on rakentamatta. Valmiina ovat Origo ja Logi. Kolmas kohde, Primo, on valmistumassa Possentielle Origon viereen.

 

Hämeenlinnan kaupungin omistamasta kymmenestä tontista kuusi on varattu Asemanrannassa.

Kaupungin tonteista varauksen ovat tehneet alueen pohjoispäädystä Hämeenlinnan asunnot, TA-Asumisoikeus oy ja Mirode oy.

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majurin mukaan tontit myydään tonttipareittain.

– Tontin hakuehdoissa oli vaatimus, että tonttipareista toiseen on rakennettava jotain muuta kuin kovan rahan asumista.

Missä suhteessa vuokra-asuntoja tehdään verrattuna omistusasuntoihin?

– Siitä ei ole mitään suunnitelmaa. On kuitenkin pidettävä huolta, että alueelle tulee myös vuokra-asuntoja, Majuri sanoo.

Alueen tällä hetkellä ainoa vuokra-asunnoista koostuva kerrostalo on asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Logi. Se sijaitsee lähellä päiväkotia, jonka toiminta käynnistyi elokuussa.

Tontit myydään pareittain Asemanrannassa. Toinen tonttiparista on lunastettava tämän vuoden loppuun mennessä ja toinen vuoden 2020 loppuun mennessä. Jos niitä ei lunasta tai jatkovaraa, ne menevät uudelleen hakuun.

– Tontit tulivat varaukseen keväällä. Usein rakennusliikkeet varaavat ja tekevät jatkovarauksia. Suhtaudumme positiivisesti, että tontit myös lunastetaan.

Kaupungilla on kuusi tonttia myös Asemanrannan länsireunassa, mutta ne eivät ole vielä myynnissä.

– Niiden myynnistä ei ole vielä päätetty.

YIT:n kahdessa vuodessa Asemanrantaan rakentamasta 170 asunnosta on tällä hetkellä myynnissä alle 30 asuntoa.

– Se kertoo jotakin varattujen ja myytyjen asuntojen suhteesta, yksikönjohtaja Sami Viitanen sanoo.

 

Viitasen mukaan ensimmäisen rakennusvaiheen (Origo) myynti oli etupainotteista rakentamiseen nähden. Ensimmäisten asuntojen varaajista yli puolet olivat Hämeenlinnan ulkopuolelta.

– Trendi ei ole muuttunut mitenkään. Myynti on tasoittunut lähemmäksi tavanomaista tasoa, mutta asiakaskiinnostus on suurta.

Saarioisten puretun elintarviketehtaan tontille YIT rakentaa samanmuotoisen kaksikerroksisen rakennuksen kuin mitä tehdas oli.

Asuinaluetta rakennetaan noin tuhannelle asukkaalle. Alueen viimeistelytyöt tehdään pääosin vasta alueen viher- ja muiden oleskelualueiden yleissuunnittelun jälkeen vähitellen lähivuosina. HäSa

Päivän lehti

25.2.2020