Kanta-Häme

Asemanseudun historia on pinnan alla

Kairausvaunu ryskyttää reikiä mutaiselle parkkipaikalle Asemanseudulla Hämeenlinnassa.

Kone löytää reilun metrin syvyydestä puisen palan, josta arkeologi Kalle Luoto ei ota selvää. Mutavellin peittämä möykky ei näytä maallikon silmissä järin mielenkiintoiselta, mutta arkeologi pitää sitä kämmenellään kuin kukkaa konsanaan.

– Vien löydön toimistolle Tampereelle ja tutkin sen pesun jälkeen mikroskoopilla, arkeologi Kalle Luoto Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luodosta kertoo innostuneena.

Hämeenlinnan rautatieaseman liepeillä viime viikolla alkaneiden kairausten kuluessa selvitetään, aloitetaanko alueella laajemmat kaivaukset ennen kaavoituksen alkamista. Nyt tutkitaan aseman edessä olevan parkkipaikan ja sitä sivuavan metsikön maaperää.

– Varikonniemeä ei tutkita, vaan niitä alueita, joiden maankäyttö tulee muuttumaan. Nyt tutkittavaa aluetta ei ole rakennettu, eikä sen maa ole muokkaantunut. Täällä on mahdollisuudet vaikka mihin, Luoto huomauttaa.

Vanhaa niittyä ja peltoa

Tutkittava alue on ollut tiettävästi niittyä ja peltoa sekä vesijättömaata. Kyse on historiallisesti merkittävästä alueesta ja vastaan voi tulla vielä mielenkiintoisiakin löytöjä. Esimerkiksi rautateiden tai Saarioisten vanhan tehtaan kupeesta on kaivauksia turha tehdä, koska niissä maa on jo moneen kertaan myllätty.

– Parkkipaikan maata kaivetaan kahden metrin syvyyteen. Täytemaata on metrin verran ja sitten alkaa varsin kostea maakerros, joka on hyvin savista, Luoto sanoo.

Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto on tehnyt jo alueesta arkeologisen esiselvityksen. Nyt näytteitä otetaan kaikkiaan 45 paikasta. Mikäli Museovirasto näkee maastotarkastuksen jälkeen aiheellisena, voidaan alueella aloittaa lisätutkimukset.

– Odotan tältä alueelta löytyvän ennen kaikkea rautakautista esineistöä. Kairauksissa on löytynyt tähän mennessä jo luunpaloja, jotka täytyy vielä tutkia, Luoto kertoo. (HäSa)

 

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic