Kanta-Häme

Asemille taidetta tonttirahoilla

Asemanrannan alueelle ja Iittalan seisakkeelle etsitään omaleimaisuutta taiteen avulla.

Asemanrannan taide varmistetaan rahastamalla rakennuttajilta 8 euroa rakennettavalta kerrosneliömetriltä. Viime kädessä maksaja on kuitenkin kaupunki, koska tuo summa vähennetään tonttien myyntihinnasta.

Taidehanke sai myös vastustajia kaupunginhallituksessa. Se eteni äänin 8-3. Vastaan olivat perussuomalaiset ja keskusta.

– Onhan se ihan mahdotonta, että edellisessä pykälässä luetaan aivan kaameat madonluvut taloudesta. Eikä mene kuin muutama minuutti niin seuraavassa pykälässä kaikki taloustilanteen ymmärrys on hävinnyt, Hannu Kärpänen (kesk.) pauhaa.

Jos koko rakennusoikeus tulee Asemanrannan alueella käytetyksi, 8 euroa/ kerrosneliömetri merkitsee noin 700 000 euron panostusta

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan se on tonttien hinnoista noin 1-2 prosenttia.

– Hintoja ei ole määritelty, mutta lähtökohtana on tuollaiset 400 euroa kerrosneliömetriltä. Summa jakaantuu ehkä 10 vuodelle.

Apuna on Suomen kasvukäytävän yhteiskuntataiteilijahanke.

Sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö 75-prosenttisesti. Hämeenlinnan suora osuus on 2 500 euroa vuosien 2017-2018 aikana.

Iittalan seisakkeesta tulee naivistinen pilottiasema. Yhteistyökumppaneina ovat mm. Liikennevirasto ja Fiskars.

Asemanrantaan on runsaasti erilaisia ideoita, joita on mahdollista toteuttaa yhteistyökumppanien kanssa.

Hannu Kärpänenkään ei sulje taidetta kokonaan pois.

– Miksei voisi tehdä jotain nättiä Hämeenlinnaan sointuvaa. Nyt sinne tulee kaikenlaista häkkyrää, joiden ylläpitokin maksaa kaupungille. HÄSA