fbpx
Kanta-Häme

Asiakasisäntä pärjää puhumalla, ei painimalla

Kävelykatu Reskan suositun Londonin terassin ovella asiakkaita tervehtii kaupungin ainoa anniskeluravintolan asiakasisäntä Risto Setälä. Titteli juontaa juurensa pitkään jatkuneeseen vääntöön viranomaisten kanssa.

– Järjestyksenvalvojalupani meni vanhaksi vajaat pari vuotta sitten, eikä sitä suostuttu enää uusimaan. Perusteeksi kerrottiin kaksi ylinopeussakkoa ja “yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen”, Setälä kertoo avoimesti.

Mitä nuo yhteydet ovat, sitä ei poliisi Setälän mukaan osannut kertoa.

– Ylinopeussakkonikin olen maksanut. Mihinkään liivimiehiin minulla ei ole sen kummempia yhteyksiä kuin tuosta ovesta sisään käveleviin lääkäreihinkään, mies vannoo.

– Toki tässä ammatissa pitää tuntea rosvotkin. Kuuluu työnkuvaan, että tunnistaa niin hyvät kuin pahatkin ihmiset, jotta homma pysyy kasassa.

50 lupaa peruttu

Setälä kyseenalaistaa vahvasti Kanta-Hämeen poliisin lupapalveluiden toimintaa.

– Kun vanhentuneen kortin tilalle ei myönnetty uutta, niin kävin järjestyksenvalvojakurssin uudestaan ja toimitin lupahakemukset asiallisesti eteenpäin.

– Ne “hukkuivat”. Jätin asiasta soittopyyntöjä, joihin ei koskaan vastattu.

Setälän pyörittämä yritys Restsec Oy valvoo järjestystä Hämeenlinnan keskustassa viiden eri ravintolan ovilla. Palkkalistoillaan hänellä on kymmenisen jv-kortillista ovimiestä.

– Itse asiakasisäntänä jutustelen mukavia asiakkaiden kanssa, blokkailen astioita ja auttelen narikassa. Samalla katselen esimiehenä vähän varsinaisten portsarien perään ja seuraan yleistilannetta, mutta en osallistu varsinaiseen järjestyksenvalvontaan.

Setälä sanoo, ettei hänen ovillaan ole 13 vuoteen virkavallan tarvinnut hakea ravintoloista sisältä häiriön aiheuttajia, eikä henkilökunta ole syyllistynyt esimerkiksi liialliseen voimankäyttöön.

– Minun ovillani on puhtaat, rehdit ja ammattitaitoiset äijät töissä. Itse en ole joutunut viiteen vuoteen painimaan kenenkään kanssa, koska olen aika hyvä suustani humalaisille ihmisille, hän kehaisee.

– Aina kannattaa asiat selvittää mieluummin puhumalla kuin vääntämällä ja kääntämällä. Poliisi ei sitä ymmärrä, kun nyt ajavat ovilta pois vanhan liiton miehiä, joita rosvotkin vähän kunnioittavat.

Setälä ei ole ainoa, jolta luvat on viime aikoina viety. Lupien epäämisten perusteet eivät hänen mukaansa kaikin osin kestä päivänvaloa.

– Viime vuonna Suomessa peruttiin 200 jv-lupaa, joista peräti 50 Kanta-Hämeestä. Päitten poikkiminen on aloitettu täältä, vaikkei mitään sen kummempaa syytä ole.

Kaikki samalla tulilinjalla

Sisäasiainministeriössä valmisteilla oleva lakiehdotus yksityisen turvallisuusalan uudistamisesta tekisi järjestyksenvalvontatoiminnasta luvanvaraista, vartiointiliikkeiden tapaan. Samalla järjestyksenvalvojille tulisi lisää velvollisuuksia, mutta myös oikeuksia.

Risto Setälän mukaan lakiehdotus on suunnattu juuri hänenkaltaisiaan yrittäjiä vastaan.

– Taustalla on se, että Helsingissä media on leimannut joitakin ovimiehiä rikollisiksi. Nyt olemme kaikki samalla tulilinjalla.

Setälä viittaa tapaukseen, jossa eliittiyökerho Tigerin ovimieheltä peruttiin luvat yökerhossa sattuneen ampumatapauksen jälkeen. Poliisi ja Helsingin Sanomat yhdisti näyttävästi kyseisen ovimiehen moottoripyöräjengiin. Viime keskiviikkona lehti uutisoi pikku-uutisella, että korkein hallinto-oikeus määräsi luvat palautettavaksi. Rikosepäilyt miestä kohtaan olivat rauenneet jo aiemmin, mutta poliisi ei ollut suostunut palauttamaan lupia.

– Jonkinlainen ennakkotapaus se on. En silti osaa sanoa, viitsinkö enää hakea lupia itselleni, kun homma toimii näinkin.

– Jos laki kiertää minulta yritystoiminnan, niin se on sen ajan murhe. Tämä on mukavaa työtä, mutta ei ehkä eläkehomma, Setälä tuumii tulevaisuuttaan.

Hänen mukaansa paikallinen poliisi on leikkinyt hänen kanssaan “kissaa ja hiirtä” jo pidempään.

– Olen saanut kolmet sakot luvattomasta järjestyksenvalvojana esiintymisestä. Olen valittanut sakoista, mutta toistaiseksi asiaan ei ole reagoitu.

Sakkoja ei ole tullut enää sen jälkeen, kun Setälä viime syksynä keksi kysyä neuvoja Helsingissä poliisina toimivalta isoveljeltään.

– Hän kehotti laittamaan rintaan asiakasisäntä-lätkän. Nyt saan kysyä paperit alaikäisiltä siinä missä tarjoilijatkin, mies hymähtää. (HäSa)

Menot