Kanta-Häme

Asiakkaat ja henkilökunta äärirajoilla

Vuoden vaihteessa Työ- ja elinkeinotoimistoissa toteutettiin suuri organisaatiomuutos, joka muutti TE-toimistojen toimintaa niin paljon, ettei vastaavaa muutosta ole tapahtunut. Muutos piti toteuttaa nopeasti, joten jo entisestään ylityöllistetyt työntekijät toimivat nyt äärirajoilla.

– Johtamistavat ovat täysin muuttuneet. Meillä ei ole lähiesimiehiä, sillä esimiesporrasta on leikattu radikaalisti. Hämeen seudulla on vain yksi TE-toimisto ja johtaja on Lahdessa, Marika Englund TE-toimistosta kuvailee organisaatiomuutosta.

Ohjelma ei ole tuottanut säästöjä

Valtion vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelman mukaisesti eläkkeelle jäävien virkoja ei ole täytetty uudelleen, joten henkilöstön määrä on vähentynyt. Virkoja täytetään määräaikaisilla työntekijöillä.

– Perehdytys tähän virkamiestyöhön on pitkä. Tässä työssä kahden vuoden määräaika on juuri se, jossa työhön ehtii päästä sisälle, mutta sitten pitääkin jo lähteä. Asiakaspalvelua ei voi oppia papereista, vaan sen oppii työn kautta, Tarja Vikman TE-toimistosta sanoo.

Säästöjä on pyritty myös hankkimaan ulkopuolisilla palveluilla. Vikmanin mukaan palveluiden ulkoistamisen tulos on ollut päinvastainen, säästöjä ei ole tullut, vaan ulkoistaminen on kalliimpaa.

Kärsijöinä erityisesti työttömät

Eniten tilanteesta kärsivät asiakkaat eli työttömät. Samaan aikaan kun henkilöstön määrä vähenee, työttömien määrä on noussut.

– Työttömyys on kasvanut Hämeenlinnan seudulla 16 prosenttia viime vuodesta. Huhtikuussa työttömien määrä oli 4026, vuosi sitten oli samaan aikaan 3460 työtöntä, Vikman sanoo.

Säästösyistä palveluita pyritään siirtämään mahdollisimman paljon verkkoon.

– Emme ole missään nimessä verkkovastaisia. Jotkut asiat voi hoitaa verkossa ja moni siihen pystyykin, mutta kaikilla ei ole siihen vaadittavia taitoja, Englund sanoo.

– Kun on jäänyt työttömäksi ja koko elämän pohja on mennyt alta, ihmisellä on halu keskustella. On myös kyse työttömyysturvasta eli rahallisesta tilanteesta. Kaikkia asioita ei voi hoitaa verkossa, Vikman jatkaa.

Molemmat kiittelevät asiakkaiden kärsivällisyyttä, vaikka monen työttömän tilanne on todella hankala. Tyytymättömyys näkyy myös asiakkaiden palautteissa.

– Asiakkaat ovat olleet kärsivällisiä, vaikka monen tilanne on todella hankala, Vikman kiittelee.

Uudistuksilla halutaan myös lyhentää toimistojen jonoja, joten käyttöön on otettu asiakkaiden kutsumispalvelu ja ajanvarausjärjestelmä.

– Olemme menossa siihen suuntaan, että asiakas ei tule ensin meidän luo, vaan me kutsumme heidät tänne. Usein on kuitenkin niin, että asiakkaalla on asiaa muulloinkin kuin vain kutsuttaessa, Vikman huomauttaa.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic