Kanta-Häme

Asiakkaat löysivät Jukolan itsepalvelukirjaston

 

Jukolan kirjaston kokemukset itsepalvelumahdollisuudesta ovat rohkaisevia. Palvelulla on jo lähes 700 käyttäjää, eikä järjestyshäiriöitäkään ole ollut.
 
Kirjastoon on viime keväästä asti päässyt sisään sen normaalien aukioloaikojen ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin avainkorttia vilauttamalla. Henkilökuntaa ei tuolloin ole lainkaan paikalla.
kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvasen mukaan käyttäjät ovat löytäneet uuden palvelun.
 
– Avainkortteja on myönnetty tähän päivään (torstai) mennessä 673 kappaletta ja niistä suurin osa on Jukolan alueen asukkailla. Käyttö on ollut tasaista ja se kasvaa edelleen koko ajan, Jurvanen sanoo.
 
Syksyn aikana kirjaston aukioloaikaa on jo kertaalleen lisätty. Nyt sisälle pääsee myös sunnuntaisin.
 
Lehdet ja netti suosituimpia
Itsepalveluaikoina suosituimpia palveluita ovat olleet lehtisali ja nettitietokoneet. Sen sijaan kirjojen lainaaminen on ollut hieman oletettua vähäisempää. 
 
– Asiakkailta olemme saaneet pelkästään tyytyväistä palautetta, eikä etukäteen julkisuudessa pelättyjä häiriöitäkään ole ollut. Kirjastolla on ollut oikein rauhallista, Inkeri Jurvanen sanoo.
 
– Voisi sanoa, että itsepalvelukirjasto on sujahtanut luontevasti osaksi lähiön palveluita.
 
Itsepalveluaikaan kirjaston turvallisuutta valvotaan kuluvalvonta- ja kamerajärjestelyillä. Henkilökohtaiseen avainkorttiin perustuvan järjestelmän avulla tiedetään, keitä kirjastossa on kulloinkin sisällä. Tarvittaessa paikalle tulee vartija. 
 
Seuraavaksi Tuulokseen
Jukolan kirjasto oli avautuessaan Suomen ensimmäinen itsepalvelukirjasto. Jukolan malli onkin herättänyt laajaa kiinnostusta kirjastopiireissä ja uusia itsepalvelukirjastoja suunnitellaan muuallakin.
 
– Tämä malli takaa varman palvelun erityisesti pienissä sivukirjastoissa, joissa saattaa säästöjen jälkeen olla vain yksi työntekijä. Nyt aukioloaikoja voidaan jopa lisätä ja palvelua parantaa.
 
Seuraava itsepalvelukirjasto saattaa aueta jo ennen kesälomia Tuuloksessa. Siellä asiakkaaksi odotetaan erityisesti kesäasukkaita, jotka yleensä jäävät kokonaan kirjastojen palveluiden ulkopuolelle.
 
– Perinteisestihän mökkikuntien pienet kirjastot on pantu kiinni kesäksi. Me teemme toisin päin ja pyrimme pitämään itsepalvelukirjaston auki läpi koko kesän, Inkeri Jurvanen kertoo.
 
Jurvasen mukaan Tuuloksen kirjaston automatisointi ei ole rahallisesti iso satsaus. 
 
Pieneen tilaan tarvitaan lainaus- ja palautusautomaattien lisäksi vain kulunvalvontajärjestelmä sekä uusi kameravalvonta. (HäSa)

Mainos