Kanta-Häme

Asiallisuuden perään huudeltiin

Kaavoituksesta Tapio Vekan (kok.) ja Kari Ilkkalan (ps.) käymä keskustelu oli suorastaan tunteikas.

Vekan mitta tuntui tulleen täyteen ja hän kyselikin suorasanaisesti, miksi tunnettua valittajaa kiinnostaa lähes identtisistä kaava-alueista vain se, jossa hän on osaomistajana.

Vekka hämmästeli, että ainoastaan Tampereentie 9-13:n kaavaesitys noin valitusmielessä kiinnostaa.

Ikkala otti heti kopin ja vastasi aika arrogantisti, että on hyvä saada ensin ennakkopäätös yhdestä kaavasta ja että Vekkahan voi itse valittaa, jos Vanajanrannassa on samanlaista vilunkia kuin Tampereentien kaavassa.

Keskustelu tuntui kovasti vaivaavan Kylli Kylliäistä (kd.), joka vaati asiallisuutta vaaleanpunainen possunkärsähattu päässään.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) tyytyi toteamaan, että hän ei halua kovin tarkasti kahlita puheita eikä pukeutumista. Hän toivoi kuitenkin asiallisuutta, myös valtuuston ulkopuoliseen keskusteluun.

Omistajapoliittisten linjausten yhteydessä käytiin Antti Leinikan (kesk.) alustamana keskustelua siitä, pitäisikö kaupungin yhtiöiden hallituksiin nimetä poliitikkojen sijasta asiantuntijoita.

Tämä sai sekä kannatusta että vastustusta. Muiden muassa Ilkkala kannatti, kun taas vasemmistosta moni vastusti.

Olisi hienoa, jos hallituksen jäsenet oikeasti tuntisivat yhtiönsä toimialan. Toisaalta se ei välttämättä ainakaan lisäisi yhtiöiden avoimuutta.

Jostain syystä Pro-koalitio on ottanut Eteläranta oy:n ja Engelinrannan kehittämisen erityiseksi inhokikseen. Erityisesti se on harmittanut hauholaista Hannu Kärpästä (kesk.), joka nyt esittikin, että omistajapoliittisista linjauksista on poistettava mahdollisuus siirtää alueen omistusta yhtiölle.

Perustelut eivät tulleet ihan selviksi, koska niihin kuului jotenkin myös se, että toinen yhtiö, Verkatehdas oy suunnittelee Paviljonkia.

Verkatehdas on viimevuosien hankkeista onnistuneimpia. Varmasti myös hauholaiset nauttivat sen palveluista.

Engelinrantaan ei ehkä nouse vähään aikaan mitään uutta, mutta aivan varmasti näin keskeinen alue kiinnostaa rakennuttajia, vaikka maaperä on hankala.

Sen sijaan, että koko ajan yritetään heittää kapuloita rattaisiin, kannattaisi keskittyä varmistamaan, että alueesta tulee laadukas, eloisa ja monimuotoinen.

Puheenjohtaja Kiemunki piti lopuksi valtuutetuille moraalisaarnan, johon varmasti oli syynsä.

Kiitostakin tuli valmistuneille hankkeille, mutta myös maankäytön suunnittelulle ja sen johdolle. Tänä vuonna on saatu valmiiksi niin asuin- kuin yritysalueidenkin kaavoja. Lisäksi on onnistuttu ostamaan lisää maata.

Nyt pitäisi vielä onnistua myymään niitä tontteja.