Kanta-Häme

Asiantuntijat eri mieltä sote-uudistuksesta

Risuja mutta joitakin ruusujakin annettiin hankkeilla olevalle sote-uudistukselle keskussairaalanmäellä torstaina.

Yhteinen hämmästelyn aihe alan asiantuntijoille on, miksi terveydenhuollon toimivin osa eli erikoissairaanhoitoa tarjoavat sairaanhoitopiirit on päätetty purkaa.

Kaikkein suorimpaan kantansa ilmaisi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri, joka vierastaa ajatusta, että sosiaalitoimi kokonaisuudessaan yhdistettäisiin terveydenhuollon kanssa.

– Hieno ajatus sinänsä, mutta siinä pitäisi olla jotain järkeä. Sitä ei ole missään muualla kokeiltu.

Isolauri on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että uudistusta ja terveydenhuollon integraatiota tarvitaan.

– Kaikkein pahinta olisi, ettei tehtäisi mitään. Toiseksi pahinta on, että tehdään väkisin jotain, joka on suurien kompromissien tulosta.

Isolauri ihmetteli, mihin hallitus on unohtanut vanhan, sitouttavan toimintatavan.

– Sote-uudistusta olisi voinut pohtia parlamentaarisessa komiteassa, jossa myös opposition edustajat ovat mukana.

Isolauri puhui Jarmo Väänänen -juhlaseminaarissa, jossa pohdittiin terveydenhuoltojärjestelmän kehittymistä ja sen tulevaisuutta.

Jarmo Väänänen jäi torstaina eläkkeelle sairaanhoitopiirin johtajan paikalta. Isolauri on hänen seuraajansa ja ottaa viran vastaan huhtikuun lopulla.

Tasavertaiset palvelut

Isolauri ja muut asiantuntijat muistuttivat, että suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on kansainvälisesti mitaten toimiva ja erityisesti erikoissairaanhoito myös tehokas.

Integraation tarpeesta ollaan yhtä mieltä, sen toteuttamistavoista vallitsee asiantuntijoiden keskuudessa erilaisia näkemyksiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markku Pekurisen mielestä Suomeen tarvitaan 15-20 tahoa, jotka ottavat vastuun sosiaali-ja terveydenhuollosta.

– Järjestämisvastuu ja julkinen rahoitus samoihin käsiin. Rahoituksella tarkoitan niin valtion, kuntien kuin sairausvakuutuksenkin rahavirtaa.

Pekurinen arvioi, että tällä tapaa päästään lähimmäksi tavoitetta taata kaikilla suomalaisille tasa-arvoisesti sosiaali- ja terveyspalveluja.

Yhteinen tuote

Myös professori Martti Kekomäki uskoo, että ainoa järkevä tie on tiivistää sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä.

– Niillä on yhteinen tuote eli yksilön pärjääminen.

Eläkeläiseksi ilmoittautuva Kekomäki on toiminut mm. HUSin hallintoylilääkärinä ja Helsingin yliopiston terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon professorina.

Hänen mukaansa suomalaisessa terveydenhuollossa toteutuvat monet laatukriteerit kuten tuloksellisuus, tehokkuus ja turvallisuus. Tasa-arvo on kuitenkin häpeäpilkku.

Työterveyshuolto takaa, että hyvin toimeentulevien työllisten palvelut pelaavat parhaiten.

Kekomäki peräänkuuluttaa uusia tapoja tehdä yhteistyötä ja myös työnjakoa esimerkiksi lääkärien ja muiden ammattilaisten kesken.

Suurin käyttämätön potentiaali on hänen mukaansa tietotekniikassa.

– Elektroninen sosiaali- ja terveyskertomus tarvitaan vauvasta vaariin, mutta sen kehittämiseen menee vielä 10-15 vuotta. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020