Kanta-Häme

Asioilla on tapana järjestyä

Kysymykseen mitä kuuluu, Marika Lodvonen vastaa iloisesti: Oikein hyvää, kiitos Kokemus on viimeisen kahden vuoden aikana osoittanut, että asioilla on tapana järjestyä.

Lodvonen tunnetaan erityisesti edesmenneen endurokuski Mika Aholan vaimona. Viisinkertainen maailmanmestari menehtyi kaksi vuotta sitten. Silloin maailma pysähtyi. Kuitenkin jo Aholan hautajaisissa Husqvarnan tiimipomo pyysi Lodvosta töihin MM-sarjan kilpailuihin.

– Päätin lähteä. Se oli hyvä päätös.

Saman tien piti kohdata enduromaailma, jossa Marika ja Mika olivat viettäneet viimeiset 12 vuotta yhdessä. Vuoden Lodvonen kiersi Husqvarnan tiimissä, mutta vähitellen alkoi tuntua siltä, että aikaa on saatava vain itselle.

– Reissatessa meni vuosi. Jos olisin jäänyt paikoilleni neljän seinän sisään, ei elämästä olisi tullut mitään.

Vähitellen matkustellessa alkoi tuntua siltä, että jotain tekemistä on keksittävä. Enduropiireissä Lodvoselle olisi ollut töitä muun muassa logistiikkapäällikkönä. Se ei kuitenkaan tuntunut ”unelmahommalle”.

Tammikuussa Lodvosen äiti sairastui vakavasti. Lodvonen otti selvää, mitä apua ja tukea on saatavilla kotiin. Samalla kaupungin virkailija sanoi, että ateriapuolella asiakkaita kyllä riittäisi, jos olisi tekijöitä. Jo kuukauden kuluttua Lodvonen osti ystävänsä Milja Pohjamon kanssa vanhusten ateriapalvelun.

– Joskus haaveilin ravintolasta jossain lämpöisessä. En olisi ikinä uskonut, että ravintola on Suomessa, Lodvonen nauraa.

Nyt Lodvosella on ystävänsä kanssa Hämeenlinnan ateriapalvelu M&M. Yrityksessä on kokki ja yksi jakaja. Omistajat tekevät kaikkea mahdollista hankinnasta laskutukseen ja ruuan jakoon sekä miettivät kokin kanssa ruokalistoja.

– Meillä on ihania asiakkaita. Nyt saan höpöttää koko ajan, kun olen siihen maailmalla tottunut.

Lodvonen on myös iloinen siitä, että työllä on merkitys. Vanhukset saavat hyvää, terveellistä kotiruokaa ja työstä saa palautteen heti.

Ei enduromaailmakaan ole mihinkään hävinnyt. Lodvonen kertoo seuraavansa tilastoja ja olevansa yhteydessä joka päivä ystäviinsä maailmalla.

Kaikella on tarkoituksensa

Kuukausi sitten Mika Aholasta julkaistiin kirja, jossa hänen ystävänsä ja kollegat muistelevat lahjakasta endurokuskia. Kirjan tuotto menee Mika Aholan säätiölle, joka tukee vuosittain yhtä nuorta endurokuljettajaa.

Marika Lodvosen silmiin nousevat kyyneleet, kun hän puhuu Mika Aholasta, mutta Lodvosella on ollut koko ajan vahva halu elää omaa elämäänsä ja ajatella asioista parhaat puolet. Hän sanoo, että menetyksellä on tarkoituksensa, joka ehkä jonain päivänä paljastuu.

– Olen oppinut, ettei ole mitään hyötyä stressata asioita vaan jokaisesta päivästä pitäisi nauttia ja arvostaa sitä, mitä on.

Lodvonen arvelee Mika Aholan tienneen, ettei hänellä ole paljon aikaa. Hän eli täysillä ja teki koko ajan jotakin – hän ei elänyt muille vaan omaa elämäänsä.

– Olen todella kiitollinen yhteisistä vuosista. Eivät ne mihinkään häviä. (HäSa)

Juttusarja päättyy.