Kanta-Häme

Askartelukauppa on tavarataivas

Hämeenlinnan askartelukauppa on tavaratalo.

Muutama vuosi sitten Leila Tervapuro alkoi laskea, kuinka paljon kaupassa oli tavaroita. Silloin hän pääsi 10 000:een, mutta nyt tavaroita on varmasti jo toinen mokoma.

– Pahinta on se, ettei mistään voi oikein luopua. Askartelussa mikään ei poistu koskaan kokonaan. Jos joku ei ole tänään suosittua, voi se olla sitä huomenna, Leila Tervapuro sanoo.

Leila Tervapuro on jarrutellut oman verkkokaupan avaamista, vaikka alan kauppa juuri verkossa käykin vilkkaasti. Häntä ei houkuttele ajatus pikkuesineiden pakkaamisesta.

– Ei askartelukauppa mikään kultakaivos ole, vaan pikemminkin elämäntapa. Askartelukaupassa minulla on työ ja harrastus samassa paketissa, Tervapuro myöntää.

Yksityisen omistama askartelukauppa on Suomessa jo harvinaisuus.

Googlettaminen tuo ruudulle ainoastaan viisi nimeä kivijalassa toimivista askartelukaupoista. Kauppaketjuista Tiimari meni konkurssiin kolme vuotta sitten, mutta on avannut nyt liikkeet Kouvolaan ja Lahteen. Sinellillä ja samoin myös Sinooperilla on Suomessa verkkokaupan lisäksi kymmenen myymälää. Tanskalainen Tiger-ketju on avannut Suomessa 20 myymälää.

– Tälle alalle on tyypillistä se, että se on hirveän hajallaan. Kun tulin askartelukauppaan töihin 1970-luvulla Hämeenlinnassa oli vielä monta askartelukauppaa, Tervapuro muistelee.

Askartelijatkin muuttuvat. Kauppiaalla täytyy tänään olla paljon tietoa, sillä asiakkaat haluavat usein tarkat ohjeet siihen, mitä kulloinkin tekevät. 70-luvulla askartelijat olivat paljon luovempia.

Talvella huovutetaan ja jouluna kaikki on punaista, harmaata tai vihreää.

– Askarteluala elää sesongeista ja sesongeista joulu on tärkein.

Leila Tervapuro meni töihin silloiseen askartelupajaan 1970-luvun lopussa ja osti liikkeen lopulta itselleen vuonna 1984. Kauppa toimi yli 30 vuotta todella ahtaissa tiloissa Arvi Kariston kadun ja Hallituskadun kulmauksessa.

Viime vuonna kauppa kaksinkertaisti neliönsä, kun se otti käyttöönsä myös kellarin.

– Lisätila toi uutta potkua työntekoon, vaikkei ahtaus minua koskaan pahemmin häirinnytkään.

Askartelukaupan kellariin on tuotu kangaspuut, joilla halukkaat voivat käydä kutomassa. Koulutustilassa on tehty jo monet rummut ja luvassa on vielä ainakin himmelikurssi. Nyt kauppaan voidaan ottaa myös erilaisia ryhmiä.

– Täällä vietettiin juuri 7-vuotissynttärit, Leila Tervapuro hymyilee.

Askartelu on ollut aina Leila Tervapuron sydäntä lähellä. Hän kävi Kajaanissa kotiteollisuusopiston, mutta yrittäjyys ja askartelukauppa vetivät pitemmän korren.

Vaikka kauppa viekin nyt suuren osan ajasta, askartelee kauppias koko ajan. Peukaloitaan hän ei osaa pyörittää.

Kevään ja kesän aikana yrittäjä teki viisi samaanirumpua, kun aikoi vetää rumpukursseja.

– Askartelu on hirveän suosittua. Tänään 50- ja 60-vuotiaat miehet ovat palanneet poikavuosiensa harrastuksen pariin ja kokoavat lentokoneita. Askartelijan tarvitsee miellyttää vain omaa itseään. Käsillä tekeminen tekee hyvää ja tuo onnistumisen tunteita, joita jokainen meistä tarvitsee. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic