Kanta-Häme

Askel kerrallaan kuuluttajien MM-tasolle

Lammilainen Mikko Reitti on edennyt paikalliskisojen kautta SM-tasolle ja lopulta MM-kisoihin. Lajina ei kuitenkaan ole hiihto tai mäkihyppy vaan kuuluttaminen.

Reitti kuuluttaa Lahdessa hiihdon MM-kisoissa stadionin englanninkieliset kuulutukset. Työparinaan hänellä on itse selostajasuuruus Antero Mertaranta.

Varsinaiselta ammatiltaan opettajana työskentelevän Reitin tie kuuluttamoon alkoi toden teolla suunnistuskilpailusta.

– Aikoinaan Hämeenlinnassa oli Fin5-suunnistusviikko, ja olin siellä kuuluttamassa. Se oli ensimmäinen iso juttu. Ajattelin, että tämä on tosi kivaa, ja se vaan lähti pyörimään siitä. Olin ensin kuuluttanut jotain pienempiä kansallisia tapahtumia omalle seuralle ja suunnistusviikon jälkeen pääsin ensimmäisiin SM-kisoihin. Aina tulee joku ensimmäinen kerta. Nyt ollaan sitten huippupaikassa, Reitti kertaa taivaltaan.

Lahden MM-kisoihin Reitti pääsi kokemuksella ja omalla aktiivisuudella.

– Tietyt asiat johtavat tiettyihin juttuihin. Pari vuotta sitten olin ensimmäisen kerran Rukan maailmancupia kuuluttamassa ja silloin Lahden porukka on ensimmäisen kerran kuullut minusta. Kun Lahden kisat alkoivat konkretisoitua, ajattelin, että olisi muuten aika siistiä olla tuolla mukana. Otin itse yhteyttä ja kerroin, että olen kiinnostunut.

– Viime vuonna olimme esikisoissa ja silloin yhteistyö ”Antsan” kanssa sujui. Niin se on tullut, pala kerrallaan, kun on osannut olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Reitti kertoo.

Reitti ja Mertaranta kuuluttavat MM-kisoissa kaikki hiihtotapahtumat. Mertaranta on kisojen pää-ääni ja kuuluttaa suomeksi. Reitti taas hoitaa englanninkieliset osiot. Työskentely kokeneen työparin kanssa on ollut Reitille antoisaa. Erityisesti Mertarannan uskallus innostua ja heittäytyä on tehnyt vaikutuksen.

– Antero eläytyy tilanteeseen vahvasti, tietää hiihdosta paljon ja tuntee urheilijoita ja taustoja. Sitten hän myös ymmärtää tällaisen tapahtuman roolit, ja mitä yleisö tarvitsee. Siitä on hyvä katsoa oppia ja kuitenkin myös pitää kiinni omasta jutusta. Missään nimessä ei voi ajatella, että katson Antsaa ja haluan olla samanlainen. Siitä ei tule yhtään mitään vaan pitää olla oma itsensä, Reitti sanoo.

Reitti on itse kilpaillut suunnistuksessa ja kestävyysurheilussa. Kuuluttajana hän pääsee kokemaan huippu-urheilun eri näkökulmasta.

– Itsekin kun olen urheillut ja tehnyt sitä aika tosissaan, niin tässä näkee sitä huippua. Koen tämän myös tavallaan palveluammattina. Pääsee tuomaan muille ihmisille fiilistä. Se kiehtoo. Vaikea sanoa, mikä siinä on. Minä vain tykkään tästä!

Luokanopettajan työ Hauhon yhtenäiskoulussa ja kuuluttajan tehtävät yhdistyvät kohtuullisen vaivattomasti, sillä monet urheilutapahtumat järjestetään viikonloppuisin ja Lahden kisat on käyty osaksi samaan aikaan koulujen hiihtoloman kanssa.

– Olen rehtorin kanssa puhunut poissaoloista ja hän sanoi, että tämähän vain lisää ymmärrystä oppilaille siitä, että ihmisillä on mahdollisuus toteuttaa tietynlaisia unelmia. Se antaa oppilaillekin uskoa siihen, Reitti sanoo.

Hienoimpia hetkiä kisojen aikana ovat olleet suomalaisten mitaliseremoniat. Kun Krista Pärmäkoski sai hopeamitalinsa, Reitti sai jo nauttia Lahden torin tunnelmasta ja yleisömerestä. Kisojen ja koko kuuluttajauran hienoin hetki osui kuitenkin viime keskiviikolle, kun hän pääsi kuuluttamaan IIvo Niskasen lavalle maailmanmestarina.

Kisatapahtumien tohinassa sattuu toki myös kömmähdyksiä. Miesten parisprintin kukitusseremoniassa Reitti aiheutti hämmennystä niin urheilijoissa kuin yleisössä. Kisa päättyi Iivo Niskasen ja norjalaishiihtäjän törmäilyyn ja palkintopallilla mestaruutta juhli Venäjä. Reitti kuulutti, että seuraavaksi kuullaan Norjan kansallislaulu, vaikka Norja jäi neljänneksi.

– Meillä kulkee nyt tällainen ”Russia Norway” -vitsi täällä. Aivan mystinen juttu, en vieläkään tajua mistä se tuli. Mutta saatiin 20 000 ihmistä kohahtamaan, Reitti nauraa.

Hänen mukaansa omalle mokailulleen pitää pystyä nauramaan, vaikka se välillä vaikeaa onkin.

– Se mikä suusta on tullut ulos, niin se on vaikea vetää takaisin, jos mikki on ollut päällä. Mutta kyllä sitä on välillä liiankin kriittinen itselleen.

Reitti on kuuluttajaurallaan ollut esimerkiksi Rukan maailmancupissa, hiihtosuunnistuksen EM-kisoissa ja Jukolan viestissä. Kalenteriin kertyy tällä hetkellä noin 80 kuulutuspäivää vuodessa.

Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä vielä isompiin saappaisiin.

– Jos pääsisi tuohon Mertarannan paikalle. Pääkuuluttajan tehtävät suurissa tapahtumissa ja sitten olisi kiva tehdä televisiotuotantoja. Unelmia pitää olla.

Päivän lehti

28.5.2020