Kanta-Häme

Ässä LKV toi asuntojen virtuaaliesittelyt Hämeenlinnaan

– Tässä on nukkekotinäkymä. Voit katsoa yhtä kerrosta kerrallaan tai molempia yhtä aikaa. Mistä suunnasta tahansa.

Kiinteistövälittäjä Harri Keskitalon sormet liikkuvat tabletilla ja televisioruudulla näkymät vaihtuvat. Kylpyhuoneesta saa hyvän käsityksen, kun sitä katsoo ensin ovelta, sitten suihkutilasta päin.

– Tällä pääsee vaikka saunan lauteille, ja ikkunoista näkyy ulkona avautuvat maisemat. Zoomaamalla näkee keittiön liesitason muutamien kymmenien senttien päästä.

Keskitalo kertoo asuntojen 3D-esittelystä, jonka Ässä oy LKV on tuonut ensimmäisenä Hämeenlinnaan.

Tekniikka otettiin käyttöön asuntomyynnissä Yhdysvalloissa, missä palvelimet sijaitsevat edelleen fyysisesti. Suomessa 3D:tä on käytetty lähinnä isojen kaupunkien kiinteistömarkkinoilla.

– Hämeenlinnassa on tällä hetkellä tosi paljon myytävää. Jotta ihmiset kiinnostuvat, pitää asunnoista olla mahdollisimman paljon informaatiota saatavilla. Ja helposti, sanoo Keskitalo.

3D-esittelyjä pääsee katsomaan Etuovi ja Oikotie -nettipalveluissa klikkaamalla virtuaaliesittely-painiketta.

Ässä lanseerasi virtuaaliesittelyn viikko sitten kolmessatoista kohteessa. Jatkossa kuvaukset tehdään kaikissa myytävissä asunnoissa.

– Kun viime kuukausina asuntoja on netissä käynyt katsomassa kymmenet ihmiset per asunto, on viime viikon aikana kävijöiden määrä noussut satoihin, kertoo Keskitalo.

Ässän välittäjät uskovat, että virtuaaliesittely nopeuttaa kaupantekoa. Näin on tapahtunut mm. Yhdysvalloissa.

– Mikään ei muuta sitä, että asiakas käy katsomassa asuntoa paikan päällä, mutta tämä vähentää asiakkaan pettymyksiä. Asunto on just tasan tuon näköinen, miltä se tuossa näyttää, sanoo Eero Santanen ja osoittaa televisioruutua.

Ässä ostaa esittelymateriaalin alihankkijalta, joka kuvaa asunnot kymmenistä eri pisteistä ympyrää pyörivillä kameroilla.

Välittäjien mukaan 3D ei vaadi asuntoaan kaupittelevalta mitään ylimääräistä. Arvoesineet ja henkilökohtaiset tavarat piilotetaan aina oli esittelytekniikka mikä tahansa.

– Otamme edelleen myös valokuvat. Perussiisteys riittää, vakuuttaa Santanen.

Asuntoja voi katsella puhelimelta, tabletilta ja televisiosta . Mitä suurempi ruutu, sitä todellisemman käsityksen kohteesta saa.

Eikä tekniikan nimi tietenkään olisi 3D, ellei se toimisi myös VR-laseilla. Santanen sujauttaa puhelimen kiinni laseihin, minkä jälkeen asunnon tutkailua ohjaavat päänliikkeet.

– Tekniikka ei ole ihan samaa tasoa kuin pelimaailmassa, missä puhutaan jo 5D:stä, mutta se kehittyy koko ajan, sanoo Keskitalo.

Miehet pohtivat, kuinka välitysbisneksessä ei ole tapahtunut kovin paljon kehitystä sitten kuvankäsittelyn ja videoesittelyjen. Kehityksen nopeus on kuitenkin suhteellinen käsite.

– Muistan, kun yrittäjäpäivillä ruvettiin puhumaan, että internetti tulee olemaan vielä kova juttu kiinteistövälityksessä. Se oli vuonna -97, nauraa Pekka Lassila. HÄSA

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic