fbpx
Kanta-Häme

Ässä verkossa

 

Turenkilainen Mika Paasonen voitti RAY:n nettisivulla pelatun nettipokerin Omaha Rebuy:n Suomen mestaruuden viime lauantaina. Paasonen saa elantonsa korttipöydän ääressä, ja on mukana turnauksissa useammissa kasinosivustoissa.
 
Pokeriammattilaisia Suomesta löytyy Paasosen mielestä pari tuhatta, harrastajia yli sata tuhatta, ja on maassa kymmenkunta maailmantähteäkin. Parhaita ovat Juha Helppi, Jens Kyllönen ja Ilari Sahamies.
 
Aikaisemmin vartijana toiminut pelaaja sai innostusta pokeriin Rounders – Ässä hihassa -elokuvasta. Kaveriporukka alkoi pelata, ja siitä suora tie vei nettipeleihin. Elokuvat eivät kuitenkaan anna realistista kuvaa pelistä.
 
– Elokuvissa on väritetty sitä juttua, se on kovaa työtä. Ei siinä ole semmoista glamouria, kuin jossain James Bondeissa näytetään.
 
Vaikka verkossa vastustajien kasvoja ei näy, kuitenkin pelataan ihmisiä vastaan. Päätöksiä tehdään pelipöydän perustella. Käsi tarkoittaa kortteja kädessä.
 
– Kun jonkun pelaajan kanssa pelaa, siitä oppii tuntemaan, kuinka paljon hän pelaa käsiä ja kuinka kädet menevät näyttöön, ja minkälaisia käsiä hän pelaa. Siitä oppii lukemaan, miten käsi pitää pelata häntä vastaan. On olemassa standardi, miten pelataan tietty käsi. Sitä ruvetaan muokkaamaan vastustajan mukaan.
 
Voittoon Omahassa tarvittiin valmentajan apua.
 
– Olen itse pelannut aikaisemmin Texas No Limit -turnauksia, ja sitä pelataan kahdella kortilla. Omahaa, missä voitin Suomen mestaruuden, pelataan neljällä kortilla. Se on täysin eri laji, eikä niitä voi vertailla keskenään, selittää Paasonen.
 
– Ihan alusta, perusteista opeteltiin, miten käsiä pelataan mistäkin positiosta. Kun olen pelannut session läpi, tarkistimme valmentajan kanssa, mitä virheitä tein ja miten voisin pelata paremmin.
 
Pelien lisäksi Paasonen opettaa pokeria eräällä sivustolla. Hän tekee muun muassa opetusvideoita.
 
Ruudussa ei kasvoja näy. Paasonen pelaa mieluummin ihmisiä vastaan, koska se on paljon sosiaalisempaa. Peli ammattilaisia vastaankin on mielenkiintoisempaa kasvokkain.
 
– Olen pelannut live-turnauksia paljonkin. Aikaisemmin tuli pari kertaa kuukaudessa tehtyä reissu Eurooppaan, mutta viime aikoina se on jäänyt vähemmällä.
 
Peleissä auttaa se, että Paasonen osaa lukea ihmisiä hyvin. Silmä on sielun peili ja pokerissa se kertoo paljon pelaajan aikeista.
 
– Aurinkolaseilla pyritään peittämään tiettyjä reaktioita. Jos ihminen bluffaa, silmäripset voivat räpsiä nopeasti, eli siitä voi tunnistaa bluffin. Jos pupillit laajenevat, pelaajalla voi olla hyvä käsi. Nämä ovat reaktioita, joihin ei itse pysty vaikuttamaan.
 
Pokerinaaman oppiminen vaatii kokemusta.
 
– Alussa kun jännitti, niin kädet tärisivät. Tällaisia aloittelijan virheitä tuli tehtyä.
 
Mika suosittelee pokeria ensin pelkästään harrastukseksi.
 
– Se on hyvä harrastus. Jos kiinnostuu ammattimielessä ja huomaa, että pärjää, ja jos on eväitä panostaa siihen, sitten ammattilaisuus kannattaa. Nettipelit ovat koventuneet viime vuosina. Enää ei voi niin helposti saada elantoaan pelaamisella.
 
Kahden tyttären isä ei halua pelkästään Fortunan armoilla elättää perhettään.
 
– Olen tulevaisuuteen varautunut, ja olen aloittanut opiskelun tämän työn ohessa, kertoo Paasonen.
 
Mies haluaa toimia hierojana, kun pelit on pelattu.
 
 
 
Botond Vereb-Dér

Menot