Kanta-Häme Hämeenlinna

Ahveniston uuden sairaalan kustannukset lähtivät taas laukalle – Tilaaja suitsii suunnittelijoita

Aiemmin laihdutettuun tavoitteeseen on matkaa jopa 30–40 miljoonaa euroa. Uusi Assi jää napanuoralla kiinni vanhaan: nykyisen sairaalan yhden osan kytkeminen tunnelilla varmistui.
Uuden keskussairaalan on määrä valmistua vuonna 2025 Ahvenistontien varren pellolle. Havainnekuva on elokuulta. Kuva: Ahveniston sairaala -allianssi. Kuvan käsittely: Soile Toivonen

Ahvenistolle suunniteltavan uuden Kanta-Hämeen keskussairaalan arvioidut rakentamiskustannukset ovat taas lähteneet kasvamaan. On käynyt kuten äkkilaihduttajalla käy: kilot tulevat pian takaisin.

Loppukeväällä tavoitteeksi otettuun, aiemmasta jo karsittuun 320 miljoonan euron kustannusarvioon verrattuna on kurottavaa taas noin 30–40 miljoonaa euroa.

– Se on paljon, myöntää sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Arvioidut kustannukset lähtivät kesällä ja alkusyksystä Rannan mukaan tavoitellusti laskemaan, mutta viimeisen puolentoista kuukauden aikana suunta on taas kääntynyt huonompaan.

Kolumni: Assi, maailman inhimillisin sairaala – Näin kuinka sitä synnytetään

Allianssimallin toimiminen ei ole tyydyttänyt

Iso ero kustannusten tavoitteen ja tämänhetkisen arvion välillä on Rannan mukaan usean tekijän summa. Erityisesti hän on tyytymätön allianssimalliin, jolla Ahveniston sairaalaa eli Assia on suunniteltu.

Allianssin muodostavat ison rakennushankkeen eri osapuolet eli tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat. Hankkeen riskit ja hyödyt jaetaan etukäteen sovitusti.

Assi-sairaalan allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston yhteenliittymä Team Integrated.

Ranta toimii itse allianssin johtoryhmän puheenjohtajana.

– Valitettavasti allianssin systemaattinen työskentely ei ole parhaalla tavalla onnistunut niin, että olisi pystytty ottamaan riittävästi huomioon sairaanhoitopiirin toiminnalliset tavoitteet ja kustannusarvio, Ranta sanoo.

– Allianssin suorituskyky ei ole ollut ihan toivottava. Joudumme käymään hyvin vakavat keskustelut ja varmaan puuttumaan allianssikumppaniemme suunnitteluperiaatteisiin tiukemmin.

Elokuisessa havainnekuvassa Ahveniston uuden sairaalan julkisivu näyttää Ahvenistontien puolelta tältä. Kuva: Ahveniston sairaala -allianssi

Potilahuoneita ja leikkaussaleja on jo vähennetty

Säästöjä Assin suunnitelmista on jo aiemmin löydetty muun muassa potilashuoneita ja kaksi leikkaussalia vähentämällä, kuntoutusallas poistamalla, entisen keuhkoparantolan vieressä sijaitseva sairaalakoulu säilyttämällä ja yhteiskäytössä olevia tiloja lisäämällä.

Nykyisiä kiinteitä sairaalalaitteita ja kuvantamislaitteita on päätetty käyttää enemmän kuin aiemmin suunniteltiin.

Kaikkiaan hyötyalaa on pystytty vähentämään 6 600 neliömetrillä, reiluun 37 000 neliömetriin. Vertailun vuoksi: Tiiriön Prisman pinta-ala on noin 20 000 neliömetriä.

Silti bruttoneliömetrejä on yli kaksi kertaa enemmän kuin hyötykäyttöön tulevia neliöitä. Kovin paljon brutto- ja hyötyneliöiden suhdetta Assin suunnitelmissa ei edes voi parantaa.

Seppo Ranta kuitenkin antaa ymmärtää, että jonkin verran keinoja löytyy, kun allianssi hyödyntää yhtäaikaisesti paremmin rakentajan, teknisten suunnittelijoiden ja arkkitehtien ammattitaitoa.

Uuden sairaalan valmistuttuakin käyttöön jäävää c-rakennusta on vuosien mittaan monta kertaa korjattu ja laajennettu. Kuva vuodelta 2014, Juhani Salo.

Vanhan sairaalan osan jatkoaika maksaa miljoonia, mutta säästää enemmän

Tavoitekustannuksen tiukentaminen vei jo aiemmin paljon suunnitteluaikaa. Allianssille annettiin lisäaikaa alkuperäisestä eli tämän vuoden joulukuusta ensi vuoden toukokuuhun.

Kustannuskurin vaikeuksista huolimatta tavoite on edelleen, että ensi kevääseen mennessä ylletään aiemmin laihdutettuun budjettiin ja että sairaanhoitopiirin valtuusto päättää rakentamisesta kesäkuussa.

Kun Assin budjettia keväällä karsittiin, päätettiin selvittää onko kannattavaa pitää käytössä yksi vanhan sairaalan osa, niin sanottu C-rakennus. Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi käytön eilen tiistaina.

Vanhan osan käyttöiän pidentäminen myös korjauksin maksaa kaikkiaan 8,4 miljoonaa euroa. Silti tämä säästää uuden sairaalan rakentamisesta 12 miljoonaa euroa.

Vanha osa kytketään tunneli- ja siltayhteydellä Assin yhden osan viidenteen kerrokseen.

Sairaala-apteekki pysyy paikoillaan, ruokala muuttaa

C-rakennuksessa nyt toimivat sairaala-apteekki, ravintokeskus, apuvälinekeskus ja vainajiensäilytystilat jäävät sinne uuden sairaalan valmistuttuakin, kuten myös nykyiset tekniikan, työterveyshuollon ja hallinnon tilat.

Henkilöstölle ja asiakkaille tarkoitettu ravintola ja muut liiketilat sijoitetaan uuden Assin yhteen liikekiinteistöön.

Nyt C-rakennuksessa toimivan ruokasalin käyttämisestä vastakin on luovuttu, koska henkilöstön siirtyminen Assista vanhaan osaan lyhentäisi ruokailuaikaa liikaa.

Meneillään ovat myös juridiset selvitykset Keskon kaupan ja 870-paikkaisen pysäköintihallin rakentamisesta Assin kylkeen, omaan rakennukseensa, joka ei tule sairaanhoitopiirin omistukseen.

Tarjouspyynnöt parkkihallin rakentamisesta ja operoinnista jätettäneen alkuvuodesta. Kun hankkeesta ensimmäisen kerran keväällä ilmoitettiin julkisten hankintojen Hilma-kanavassa, kiinnostuneita yrityksiä ilmoittautui.

Ne kuitenkin haluavat varmuuden siitä, että uusi kauppa rakennetaan sairaalan lisäksi. Sopimusta kaupasta ei ole vielä Keskon kanssa allekirjoitettu, mutta esteitäkään ei ole ilmaantunut.HÄSA

Lue myös: Assi, maailman inhimillisin sairaala – näin kuinka sitä synnytetään (20.11.2019)

Lue myösAssi-sairaalassa vältetään hukkaneliöitä – Vanhusten määrä alkaa vähentyä jo 10 vuoden kuluttua (28.5.2019)

Jättihanke

Kanta-Hämeen uuden keskussairaalan suunnittelu päättyy keväällä 2020, ja rakentamisen on määrä alkaa seuraavana syksynä.

Rakentamisessa ja laitehankinnoissa kustannusarvion tavoite on noin 320 miljoonaa euroa.

Hanke rahoitetaan vuosina 2019–2024 otettavalla lainalla.

Rakentamiseen saadun sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan mukaan kokonaiskustannus on enintään 388,5 milj. euroa.

Tuolla summalla muun muassa varaudutaan allianssimallin mahdollisiin bonuspalkkioihin sovittavan tavoitekustannuksen alittamisesta. Isoin osa summasta on uuden sairaalan tietojärjestelmiin tarvittavat varaukset.

Tunnelin hinta selvisi

Uuteen Assiin tunnelilla kytkettävä C-rakennus on jo 45 vuoden ikäinen.

Siihen on tehty vuosien mittaan monta peruskorjausta ja laajennusta.

Logistiikkatunneli maksaa tuoreiden arvioiden mukaan 3,6 miljoonaa euroa.

Uutta tunnelia kaivetaan 140 metriä.

Tunnelit Assiin liittävää siltaa eli putkea rakennetaan 70 metriä.

Päivän lehti

26.1.2020