Kanta-Häme

Assi sai lämmöt – Elenia lupasi varmat toimitukset sairaalalle

Useat kaukolämpöyhtiöt käyttävät jo uusiutuvia polttoaineita.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ostaa lämmön uudelle Ahveniston sairaalalle eli Assille Elenia Lämmöltä. Sairaanhoitopiiri ja Elenia allekirjoittivat tiistaina sopimuksen vuotuisesta noin 11 000 megawattitunnin lämmöntoimituksista.

Sairaanhoitopiirille sopimus merkitsee, että se sai ratkaisun yhdestä tärkeästä asiasta uudessa sairaalassa ja voi jatkaa sairaalan suunnittelua.

– Olemme tyytyväisiä, että saamme yhden tärkeän kulmakiven paikoilleen tulevaisuuden sairaalan kehittämisessä, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

 

Sairaanhoitopiiri sopi lämmön ostamisesta 15 vuodeksi. Sopimus jatkuu määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevana.

Sairaanhoitopiiri selvitti myös energiaratkaisuja, jotka olisivat perustuneet maakaasuun, vesi-ilmalämpöpumppuihin ja maalämpöön. Sairaanhoitopiirin teknisen johtajan Ville Vuorijärven mukaan kaukolämpö vei voiton riippumattomuudella yhdestä polttoaineesta, hyvällä toimitusvarmuudella, energiatehokkuudella ja edullisilla investointikustannuksilla.

Toimitusvarmuus nousi tärkeäksi tekijäksi. Sopimukseen kuuluu, että Elenia Lämpö varmistaa lämmön saannin sairaalaan useita reittejä pitkin. Varmuutta tuo myös läheinen Ahveniston lämpökeskus.

– Kaukolämmön toimitusvarmuutemme on 99,8 prosenttia. Assin tapauksessa pyrimme menemään vielä tästä eteenpäin, sanoo Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

 

Assin lämmitys maksaa noin puolet vähemmän kuin nykyisen keskussairaalan tilojen lämmittäminen, vaikka uudessa noin 73 500 neliön sairaalassa on hieman enemmän neliöitä kuin vanhassa.

– Koko ajan on ollut esillä, että lämmitys on yksi merkittävä asia sairaalan rahoituksessa. Tehokkuutta parannetaan, Ranta sanoo.

Sairaalalle ei haluttu maakaasua, koska se on fossiilinen polttoaine. Maalämpö ei ollut hyvä ratkaisu, koska Ahvenisto on pohjavesialuetta. Vesi-ilmalämmössä investointikustannukset olisivat korkeammat kuin kaukolämmössä. HÄSA

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic