Kanta-Häme

Assi-sairaala 60 miljoonan euron laihdutuskuurille – Ei pitäisi vaikuttaa valmistumiseen vuonna 2024

Assi-sairaalan suunnitelmat muuttuvat.

Uuden sairaalan rakentaminen ei ole ihan helppo rasti. Tämä on todettu Kanta-Hämeessäkin. Assi-sairaalan suunnitelmat ovat ehtineet muuttua jo monta kertaa sen jälkeenkin, kun sairaalan paikaksi vahvistui Ahveniston pelto.

Sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi tiistaina muutaman muutoksen eli sen, että nykyisistä sairaalan tiloista ehkä sittenkin käytetään hyväksi vuonna 2014 peruskorjattu C-rakennus .Tämän vaihtoehdon tutkiminen pidentää suunnitteluaikataulua puolella vuodella.

 

Uuden sairaalan tilaohjelmasta on jo karsittu noin yli 5 300 neliötä. Jos C-rakennusta voidaan hyödyntää, niin kuin nyt näyttää todennäköiseltä, sairaalan kustannusarviota pystytään karsimaan vielä lisää.

– Tavoitteena on puristaa 380 miljoonan kustannusarviosta pois 60 miljoonaa, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta kertoo.

Kun selvitykset C-rakennuksesta on tehty, valtuusto saa vielä asian päätettäväkseen todennäköisesti loppuvuodesta. Allianssin kehitysvaihe saadaan näillä näkymin valmiiksi maalis-huhtikuussa 2020. Valtuusto päättää hankkeen toteuttamisesta kesäkuussa 2020.

Vaikka suunnittelu venyy puolella vuodella, sen ei uskota vaikuttavan merkittävästi toteutusaikatauluun.

– Ehkä aloitus siirtyy kesäkuulta syyskuulle, mutta valmistumiseen vuoden 2024 aikana sen ei pitäisi vaikuttaa, arvioi projektijohtaja Petrus Kukkonen.

Hänen mukaansa budjettiin pyritään sisällyttämään myös kustannusnousuvaraus, jottei kokonaisvelkataakan kasvu toisi kuntayhtymän omistajakunnille yllätyksiä.

 

Oman epävarmuustekijänsä suunnitteluun tuo sote-uudistus, joka on jälleen uuden hallituksen myötä vireillä 18 maakunnan pohjalta. Myös Maakuntien tilakeskus saattaa olla uudelleen vireillä. Tällöin uusi sairaala päätyisi loppujen lopuksi sen omistukseen.

– Nyt rakennamme sairaalaa kuntayhtymälle, mutta voi olla, että kuntayhtymän toiminta siirtyy varoineen ja velkoineen maakunnalle ja kiinteistöt tilakeskukselle, Ranta pohtii. Samoista verovaroista on joka tapauksessa kysymys.

Kukkonen muistuttaa, että vanhan sairaalaan peruskorjauskustannukset nousevat koko ajan. Laskelmien mukaan uuden sairaalan tehokkaampi toiminta parantaa tuottavuutta sen verran, että sairaala maksaisi itsensä 15 vuodessa. takaisin.

Sairaanhoitopiirin jäsenkunnat ovat tehneet selväksi, että raha on tiukassa. Ranta korostaa, että kuntamaksujen kasvu on pidettävä alle kolmessa prosentissa.

 

Kirjanpitolaitakunnan kuntajaosto on ottanut ainakin alustavasti kielteisen kannan vanhoista kiinteistöistä tehdyn 60 miljoonan euron arvonalennuksen kattamiseen kuntayhtymän peruspääoman alentamisella.

Sen seurauksena vanhoja sairaalakiinteistöjä ei todennäköisesti myydä ennen kuin uudet valmistuvat. Ellei sitten kirjanpitolautakunnan näkemys muutu.

– Samantapaisia tilanteita on eri puolilla Suomea. Tästä käydään ehkä poliittisiakin keskusteluja vielä, Ranta arvelee.

Joka tapauksessa sairaanhoitopiiri aikoo kasvattaa vuosittaisia poistoja, jotta vanhojen rakennusten arvoa saadaan alemmaksi ennen niiden myymistä. HÄSA

 

Iso projekti

Allianssimallilla tarkoitetaan toteutusmuotoa, jossa hankkeen eri osapuolet eli tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat solmivat yhteisen sopimuksen ja muodostavat Allianssin.

Assi-sairaalan allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, Sweco Talotekniikka Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy ja arkkitehtiyhteenliittymä Team Integrated.

Allianssissa hankkeen riskit ja hyödyt jaetaan etukäteen sovitulla tavalla.

Tunneli

C-rakennukseen ja uuden sairaalan väliin suunnitellaan osin maan alla, osin ilmassa kulkevaa tunnelia.

C-rakennuksessa pysyisivät sairaala-apteekki, ravintokeskus, apuvälinekeskus, obduktioyksikkö, teknisen yksikön tilat, työterveyshuollon tilat ja hallintotiloja.

Assin tuntumaan jää varaus laajennukselle, johon C-rakennuksen toiminnot voisivat siirtyä 10-15 vuoden kuluttua.

Assi-sairaalan tavoitekustannus 320 miljoonaa euroa.

Toiminnallista tilaa reilut 37 000 hyötyneliömetriä.

Vuokralainen

Hämeenlinnan kaupungin perusterveyden huollosta siirtyvän Assin vuokralaisiksi Vanajaveden sairaalan osastotoiminnat, Jukolan terveysaseman toiminnat ja pääterveysaseman toimenpideyksikkö.

Näillä näkymin sairaalan länsipäätyyn tulee K-kauppa sekä pysäköintilaitos.

Päivän lehti

28.1.2020