Kanta-Häme

Assi-sairaalan pysäköinnistä tulee maksullista

Pysäköintilaitoksen rahoittaja ja operoija etsitään kilpailutuksella.
Pysäköintipaikat tulevat pääosin uuden sairaalan alle pysäköintilaitokseen. Alkuun on mahdollista hyödyntää myös osaa vanhan sairaalan parkkipaikoista.

Uuden Ahveniston sairaalan (Assi) kustannusarviossa ei ole mukana pysäköintitiloja, koska niitä toteuttamaan ja operoimaan etsitään ulkopuolisia yhtiöitä.

Pysäköintitilojen rakentamiskustannus on noin 22,5 miljoonaa euroa. Investointi ohjataan pysäköintiä operoivalle yhtiölle.

 

Assi-sairaalan yhteyteen ja ympäristöön suunnitellaan nykyistä enemmän pysäköintipaikkoja ainakin alkuun.

Kaikista parkkipaikoista tulee myös maksullisia. Myöhemmin on tarkoitus neuvotella siitä, kuinka maksullisuutta subventoidaan sairaalan työntekijöille.

– Ei ole olemassa ilmaista pysäköintiä. Jokaisen pysäköintipaikan perustaminen ja ylläpito maksaa, projektinjohtaja Petrus Kukkonen muistuttaa.

Assi-sairaalan yhteyteen suunnitellaan 1 300 parkkipaikkaa. Keskussairaalan alueella on tällä hetkellä noin 1 200 paikkaa, joista 900 sairaalarakennusten tuntumassa yläalueella.

Asiakas- ja henkilökunnan pysäköinti on tarkoitus pääsääntöisesti viedä pysäköintilaitokseen, joka voisi olla sairaalan alla. Sisäänkäyntien lähelle varataan saattopaikkoja ja lyhytaikaisen pysäköinnin paikkoja. Niitä tulee myös päivystyksen ja synnytysosaston tuntumaan.

 

Pysäköintilaitokseen tulisi 600–900 parkkipaikkaa. Tämä täsmentyy, kun laitoksen operaattori ja investori ovat tiedossa. Alustavasti laitokseen on suunniteltu kaksi ajoyhteyttä.

Sairaalan yhteyteen tuleva kauppa tarvitsee myös noin 200 parkkipaikkaa.

Sairaanhoitopiiri on jo viime viikolla käynyt neuvotteluja Hilmassa julkaistun tietopyynnön perusteella ilmoittautuneiden operaattorien kanssa ja täsmentää niiden pohjalta kilpailutuksen tavoitteita ja vaiheistusta.

Alkuvaiheessa käytössä on myös osa nykyisistä parkkipaikoista.

– Niistä kuitenkin luovutaan ensimmäisenä, kun nähdään mikä uuden sairaalan todellinen pysäköintitarve on, Kukkonen kertoo.

Uuden sairaalan yhteyteen tulee myös nykyvaatimusten mukaiset tilat polkupyörien säilytykseen.

 

Sairaanhoitopiiri on myymässä nykyistä sairaalakiinteistöä ja sen tonttia. Alueelle kaavaillaan uutta asutusta.

Assi-sairaalaa koskeva kaavaluonnos on nähtävillä vielä tämän viikon ajan. Sairaalarakennus käsittää kokonaisuudessaan noin 100 000 kerrosneliötä.

Se sisältää uuden sairaalan lisäksi, enintään 4 700 kerrosneliön suuruisen päivittäistavarakaupan, pysäköintiä ja tilat Hämeenlinnan läntiselle pelastusyksikölle. HÄSA