Kanta-Häme Hämeenlinna

Assi-sairaalan suunnittelu jatkuu entisten kumppaneiden kanssa, kustannusten täytyy pysyä kurissa

Hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki on tyytyväinen päätökseen. Kumppanit arvioivat, että kustannuksia saadaan vielä pienennettyä.
Assi-sairaalan uusin versio Jukolasta päin katsottuna. Ahvenistontien varressa etualalla ovat ns. kuuma sairaala, poliklinikkarakennus ja pysäköintilaitos (äärimmäisenä vasemmalla). Taaempana tontilla on monisakarainen osastorakennus. Kuva: Team Integrated/KHSHP
Assi-sairaalan uusin versio Jukolasta päin katsottuna. Ahvenistontien varressa etualalla ovat ns. kuuma sairaala, poliklinikkarakennus ja pysäköintilaitos (äärimmäisenä vasemmalla). Taaempana tontilla on monisakarainen osastorakennus. Kuva: Team Integrated/KHSHP

Assi-sairaalan eli uuden keskussairaalan suunnittelua jatketaan nykyisten allianssikumppanien kanssa. Näin päätti tiistaina illansuussa kokoontunut sairaanhoitopiirin hallitus.

Allianssin eli yhteistyöryhmän työskentely keskeytettiin toukokuussa sen jälkeen, kun sairaalan kustannukset näyttivät karkaavan käsistä. Nyt työskentelyä jatketaan kumppanien kesän aikana laatiman 3.1-ratkaisun pohjalta.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti myös, että sairaala-allianssin kehitysvaiheen suunnittelu- ja valmistelutöitä jatketaan tammikuun 2021 loppuun saakka. Tällöin töitä voidaan jatkaa keskeytyksettä, jos sairaanhoitopiirin valtuusto päättää joulukuussa sairaalan rakentamisesta.

Maakunnan tärkein hanke

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) on tyytyväinen tehtyyn päätökseen.

– Tämä on koko maakunnan tärkein hanke. Kuntien talous on nyt ahdingossa, mutta ratkaisu ei voi olla se, ettei tehdä mitään. Tehtyjen laskelmien mukaan Assi tulee elinkaarensa aikana huomattavasti edullisemmaksi kuin nykyisten tilojen peruskorjaus, Savijoki sanoo.

Vaihtoehtona olisi ollut, että hallitus olisi päättänyt jatkaa yhteistyötä joidenkin, muttei kaikkien allianssikumppanien kanssa, tai allianssisopimuksen irtisanominen ja uusi kilpailutus.

Allianssikumppanit eli Skanska, Sweco ja arkkitehtityöryhmä Team Integrated esittivät maanantaina hallitukselle kannanoton, jonka mukaan kustannusten tavoitetaso eli 304 miljoonaa euroa on mahdollista saavuttaa. Hallitus myös edellyttää kumppanien sitoutuvan sairaanhoitopiirin asettamiin toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin.

Sata muutosta, 50 miljoonaa

Kesän aikana tehty 3.1-versio Assi-sairaalasta sisältää noin 100 muutosta verrattuna talvella esiteltyyn kolmosversioon. Muutosten avulla kustannuksia on saatu alas noin 50 miljoonaa euroa, ja summa on lähellä hankesuunnitelmassa määriteltyä 304 miljoonan euron raamia.

– Pelkona tässä on tietenkin kustannusten nousu uudestaan. Allianssikumppaneilta tarvitaan siksi sitoutumista sovittuun kustannustasoon. Ei saa käydä niin, että tulee uusia yllätyksiä, Savijoki sanoo.

Kuvassa vanha ja uusi versio. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Alkuvuonna esiteltiin Assi-sairaalan versio 3.0. Siinä pysäköintilaitos on vielä sijoitettu Rapamäen puolelle ja osastorakennus on kaarevalinjainen.
Havainnekuva: Ahveniston sairaalan allianssi

 

Assi-sairaalan alueelle tulisi sekä kenttäparkkipaikkoja että pysäköintilaitos. Kuva: KHSHP
Versio 3.1. Assi-sairaalan alueelle tulisi sekä kenttäparkkipaikkoja että pysäköintilaitos. Muun muassa pysäköintilaitoksen paikkaa on muutettu talven suunnitelmasta. Roomalaiset numerot kertovat eri osien kerrosluvun. Kuva: Team Integrated/KHSHP

 

Savijoki sanoo ymmärtävänsä hyvin päättäjiä, joita arveluttaa sairaalan vaatima suurinvestointi. Hän kehottaa kuitenkin tarkastelemaan myös käyttökuluja.

– Keskussairaalan käyttökulut nykyisissä tiloissa ovat 250 miljoonan euron hujakoilla. Siihen verrattuna investointi ei ole mitenkään tavaton, eikä se tule kertarysäyksellä maksettavaksi. HÄSA

Lue myös: Assi-sairaalan suunnitelmia on rukattu jälleen kerran uusiksi, hintataso laski jopa 50 miljoonalla: Katso, miten uusi malli eroaa vanhasta sairaalasuunnitelmasta (4.9.2020)

Assia ei ole kuopattu, kulisseissa on valmistumassa kompromissi uuden sairaalan rakentamisesta – ”Nyt on toiveita sopimuksesta” (30.8.2020)

 

Karsintaa

Sairaalahankkeen allianssikumppanit karsivat kesän aikana Assin suunnitelmia niin, että arvioidut kustannukset pienenivät 50 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitelman mukainen kustannusarvio on 304 miljoonaa euroa. Allianssikumppanit ovat ilmoittaneet, että tavoitteeseen on mahdollista päästä.

Assin kokonaishinta-arvio on tällä hetkellä 360,4 miljoonaa euroa.

Summassa on allianssihinnan lisäksi muun muassa laite- ja järjestelmähankinnat, valvontamaksu sekä riski- ja bonusvaraus.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic