Kanta-Häme

Asukas on kotinsa paras palotarkastaja

Osa Kanta-Hämeen omakotiasukkaista on jo parin vuoden ajan käynyt itse läpi talonsa paloturvallisuuden. Apuna on ollut pelastuslaitoksen lähettämä omavalvontaopas ja lomake. Tänä vuonna omavalvontaa kokeillaan myös kerrostaloissa.

– Oman kiinteistön paloturvallisuuden tarkastaminen on otettu vakavasti. Noin 80 prosenttia on palauttanut lomakkeet. Lisäksi itse huomattuihin puutteisiin on kysytty korjausneuvoja, kertoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Uuden käytännön taustalla on pelastuslaki, jonka muutos antaa pelastuslaitoksille mahdollisuuden toteuttaa paloturvallisuuden valvontaa aiempaa joustavammin.

Palotarkastukset ruuhkautuivat aiemmin, kun pitkienkin matkojen päähän tehdyillä tarkastusmatkoilla pystyttiin harvoin käymään useammilla kiinteistöillä.

– Kun asukkaat käyvät itse talonsa paloturvallisuuden läpi, palotarkastaja käy paikan päällä tarvittaessa. Ihmiset ymmärtävät jo hyvin, että paloturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota muulloinkin kuin palotarkastuspäivänä. Jokainen haluaa asua turvallisessa kodissa, kertoo Petri Talikka.

Toistaiseksi omavalvontalomakkeita ovat saaneet lähinnä maakunnan syrjäisten kylien asukkaat, mutta käytäntö laajenemassa. Viime vuonna lomake lähetettiin 3 000 kiinteistölle.

Tarkastus sujuu myös mobiilisti

Pelastuslaitoksen omavalvontalomake on toistaiseksi paperinen ja palautetaan kirjekuoressa. Laitos ottaa Petri Talikan mukaan kuitenkin jo tänä vuonna käyttöön sähköisen lomakkeen, jota käyttäjät ovat toivoneet.

Netistä löytyy myös omavalvontaa helpottamaan palotarkastuksen mobiiliversioita, joiden avulla tarkastaminen sujuu, vaikkei omavalvontalomaketta saisi pelastuslaitokselta.

Petri Talikka pitää sovelluksia työkaluna, joka kannustaa talonomistajia huolehtimaan oman kotinsa paloturvallisuudesta. Kännykän kanssa voi kiertää tarkistamassa, että perusasiat ovat kunnossa.

Asukas käy tarkastuskierroksellaan läpi lukuisia kohteita, kuten palovaroittimet, niiden paikat ja patterien toimivuuden. Sammutusvälineiden pitää olla kunnossa. Talon seinässä pitää näkyä osoitenumero, ja pannuhuoneen ovessa on oltava salpa.

Vaikka taloa lämmitetään puilla ja nuohooja tarkistaa piipun, polttopuiden säilytys talon ulkoseinustalla on turvallisuusriski, kuten kaikki muukin palavan materiaalin kasaaminen liian lähelle rakennusta.

– Palotarkastaja käy edelleen kiinteistöllä, jollei meidän omavalvontalomakettamme palauteta, Petri Talikka toteaa. (HÄSa)