Kanta-Häme

Asukkaat ja muotoilija piirtävät yhdessä Hyvän mielen pihapolkua

Jos rahoitus löytyy rakentamiseen, seuraavat Inkilänhovin ja Kalevankodin asukkaat ensi kesänä yhteisen unelmapihan töitä. Juuri nyt asukkaat, omaiset ja työntekijät ruokkivat ideoillaan muotoilijoita oikeanlaisen pihan suunnittelussa.

– Sinne tarvitaan paviljonki, jossa me voimme pitää pieniä juhlia, laulaa karaokea, soittaa musiikkia ja vaikka esiintyä rumpuryhmällämme, miettii Inkilänhovissa asuva Me itse -yhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Taipale.

– Pihalla pitää olla kesäterassi, jolla voidaan istuskella ja viihtyä kahden talon väen kesken yhdessä, toteavat Talvikki Öflund (Jokela) Inkilänhovista ja Hillevi Elli Helin Kalevankodista.

Hyvän mielen pihapolun suunnittelu käynnistyi jo viime vuonna, jolloin Inkilänhovin ja Kalevankodin hanke pääsi mukaan designpääkaupunkivuoden Muotoillut ratkaisut 2012 -ohjelmaan eli sai 20 000 euroa suunnittelutyöhön.

Varsinaisen suunnittelun toteuttaa muotoilutoimisto, joka työskentelee käyttäjien kanssa yhdessä. Työpajoissa pohditaan erilaisia toiveita ja tarpeita, mutta tutkitaan tarkoin myös jokaisen idean toteutustavat.

Turvallisuus korostuu

Teuvo Taipale korostaa erityisesti pihaa, jossa voi oleskella turvallisesti ja helposti ilman avustajaa tai hoitajaa. Oikeankorkuiset penkit, tuolit ja muut istuimet tarvitsevat selkä- ja käsinojat ulkonakin. Polut eivät saa olla liukkaita, kaiteiden pitää näkyä, valoa on oltava riittävästi ja tekemistäkin pitää löytyä.

Työryhmissä on jo syntynyt yleiskuva pihasta, jossa voi kesäaikaan puuhailla vaikka kukka-altaiden parissa suihkulähteen solistessa ja jutella mukavia naapurien kanssa.

Toivelistalla on piha, jossa näkyvät valo, vesi, lumi, äänet, värit, tuoksut, kasvit ja eläimet. Pihassa halutaan päästä lähelle luontoa, vaikka eletäänkin kaupungissa.

Kehitysvammaisten Tom Tom -rumpuryhmä odottaa innolla pääsevänsä ulos harjoittelemaan, teatterilaiset toivovat esiintymispaikkaa ja kaikki haaveilevat mukavista makkaranpaistohetkistä nuotiopiirin ympärillä.

Pihat huutavat uudistusta

Muotoilija Isko Lappalainen rakentaa toiveiden pohjalta suunnitelmaa, josta syntyy valtakunnallisesti hyödynnettävä pilottityö.

– Koko maassa on lukemattomia palvelutaloja ja laitoksia, joiden pihoilla ei ole kuin pari istuinta. Ajatus on luoda malli viihtyisästä pihasta, joka on helppo toteuttaa missä vain.

Inkilänhovin ja Kalevankodin pihoilla ei juuri ole muuta kuin istuimet.

Pihan päätehtävä on aktivoida asukkaita ulkoiluun, liikkumiseen, harrastamiseen ja ennen kaikkea yhdessä olemiseen. Isto Lappalainen haluaa pihan houkuttelevan ulos niitäkin, jotka nyt pelkäävät esteitä.

– Talvella voisi ajatella, että pihanuotio leiskuisi niillekin, jotka seuraisivat sitä ikkunoistaan ja parvekkeiltaan. Aina ei tarvitsisi lähteä itse paikalle, mutta silti tuntisi jakavansa yhteisen tapahtuman.

Rahoitus on vielä auki

Riihimäen kehitysvammatuen puheenjohtaja Sirkka Tuominen uskoo omatoimisuuden kasvavan, kun niin vanhus kuin kehitysvammainen voi puuhailla omissa oloissaan pihassa, mutta säilyttää samalla turvallisen näköyhteyden hoitajaan.

– Kahden eri palvelutalon väki on elänyt erillään, mutta nyt he saattavat päästä tutustumaan toisiinsa yhteisellä pihalla, Sirkka Tuominen iloitsee.

Hankkeen suunnitelmien pitäisi valmistua maaliskuussa. Toteuttaminen riippuu rahoituksen järjestymisestä. Pihan kustannusarvio valmistuu vasta suunnitelmien valmistuessa, mutta rahoitusta haetaan jo nyt eri kanavista kuten Raha-automaattiyhdistykseltä, Eu-kanavista, valtakunnallisilta yhdistyksiltä ja jopa yrityksiltä. (HäSa)

Mainos