Kanta-Häme

Asukkaat ovat huolissaan Rehakan jätteenkäsittelyalueen laajennuksesta

Asukkaiden huoli Rehakan jätteenkäsittelyalueen laajenemisesta sai ottamaan yhteyttä ely-keskukseen.
Pirita Rantala osoittaa Kusiaismäkeä, jonne laajennetaan Rehakan jätteenkäsittelyaluetta. Kusiaismäki on Rantalan tietojen mukaan yksi Etelä-Hämeen korkeimpia paikkoja, jossa on toiminut aiemmin muun muassa Tervakosken tehtaiden kaatopaikka. Kuva: Jussi Hietikko
Pirita Rantala osoittaa Kusiaismäkeä, jonne laajennetaan Rehakan jätteenkäsittelyaluetta. Kusiaismäki on Rantalan tietojen mukaan yksi Etelä-Hämeen korkeimpia paikkoja, jossa on toiminut aiemmin muun muassa Tervakosken tehtaiden kaatopaikka. Kuva: Jussi Hietikko

Janakkalan Jätteenkuljetuksen aikeet laajentaa jätteenkäsittelyaluetta Rehakan Kusiaismäellä herättävät huolta alueen asukkaissa.

Pirita Rantalan ja Johanna Viljasen tonteilta avautuva komea maisema orastavina kaurapeltoineen ja vehreine metsineen onkin muuttumassa laajennuksen myötä.

Linnuntietä noin 500 metrin päässä olevalla Kusiaismäellä laajennetaan jätteenkäsittelyaluetta, ja laajennuksen arvioidaan valmistuvan muutaman vuoden sisällä.

Asukkaat harmistuivat siitä, kun yrittäjä Hannu Riihimäki kertoi 3.6. Hämeen Sanomille, että alueen laajentumisesta on tehty nimettömiä ilmiantoja.

– Kyse ei ole mistään nimettömistä ilmiannoista, vaan olemme olleet epäkohdista ely-keskukseen ja kuntaan yhteydessä omilla nimillämme, Rantala kertoo.

Suurin huoli asukkailla on jätteenkäsittelyalueen valumavesistä.

Heidän pelkojensa mukaan alueen jätevedet valuvat Vähikkälänojaa pitkin aina Rehakka-järveen asti.

– Me käytämme oman kaivon vettä, joten siksi se huolettaa.

Myös se, mitä jätteitä alueella käsitellään, huolestuttaa naapureita.

– Ympäristöstä löytyy sekalaista jätettä, joka on selkeästi talousjätettä, jota ei alueella lupien mukaan pitäisi käsitellä, Pirita Rantala aprikoi ja lisää, ettei käsittelyhallia ole vieläkään rakennettu alueelle.

Aluetta ei ole myöskään aidattu, mikä harmittaa asukkaita.

– Sieltä lentää tuulen mukana ympäristöön roskia, kun sitä ei ole aidattu. Myös eläimet kulkevat alueella täysin esteettä.

Kaiken kaikkiaan rehakkalaiset kokevat, että jätteenkäsittelyalueen laajenemisesta ei ole kerrottu asukkaille tarpeeksi.

– Emme ole saaneet minkäänlaisia yhteydenottoja asiasta kunnan tai yrittäjän suunnalta, Johanna Viljanen ihmettelee ja lisää lukeneensa laajentumisesta ensimmäisen kerran sanomalehdestä.

– Ei voi olettaa, että tavalliset ihmiset kävisivät säännöllisesti lukemassa kunnan ilmoitustaululta kuulutuksia.

Pirita Rantala sanoo, etteivät he lähtökohtaisesti vastusta jätteenkäsittelyalueen laajenemista, vaan he haluavat, että se tehdään ympäristöä riskeeraamatta.

– Olisihan se hienoa, jos jätteenkäsittelyalueesta tulisi nykyaikainen, uutta teknologiaa hyödyntävä. Jotenkin nyt ei näytä siltä, Rantala pohtii.

Nykyaikaisesta jätteenkäsittelystä Pirita Rantala saa aasinsillan haja-asutusalueiden jätevesilakiin.

– Meidän piti asennuttaa pihaan kallis imeytyskenttä laitteineen. Toivottavasti jätteenkäsittelyalueellekin tulee yhtä hyvät jätevesijärjestelmät.

Ympäristöasiantuntija Virve Ulonen Hämeen ely-keskuksen ympäristöyksiköstä kertoo, että Janakkalan Jätteenkuljetuksen Rehakan jätteenkäsittelyalueen laajentamiseen tarvitaan ympäristölupa.

Lupaviranomaisena toimii Etelä-Suomen Aluehallintovirasto.

– Ely-keskuksen saamien tietojen mukaan hakemus ei ole vireillä.

Nykyisen jätteenkäsittelyalueen ympäristöluvassa on lupamääräys alueen aitaamisesta.

Lupamääräyksen mukaan asiaton pääsy ja luvaton jätteen tuominen alueelle on estettävä muun muassa alueen riittävällä aitaamisella. Alue on siis pidettävä suljettuna muulloin kuin aukioloaikoina.

– Alueella on puomi, mutta aluetta ei ole aidattu. Hämeen ely-keskus tulee arvioimaan, onko aitaamiselle tarvetta, Ulonen toteaa.

Ympäristöluvan lupamääräyksen mukaan toiminta-alueen sade- ja sulamisvedet on johdettava hiekanerottimen, sulkuventtiilillä ja hälyttimellä varustetun öljynerottimen, näytteenottokaivon sekä laskeutusaltaan kautta maastoon.

– Näytteenottokaivoa ja laskeutusallasta alueella ei vielä ole ja ne tulee sinne rakentaa, Ulonen linjaa. HäSa

Rehakan jätteenkäsittelyalueen laajennus

Janakkalan Jätteenkuljetus ostaa maata viisi hehtaaria kehittääkseen jätteenkäsittelyaluetta Rehakan Kusiaismäestä.

Vuodesta 2011 yhtiö on omistanut maata alueelta kolme hehtaaria ja se on hakenut alueelle uutta ympäristölupaa.

Ely-keskusta on lähestytty epäkohtien vuoksi.

Hankkeen valmistumisella ei ole tarkkaa aikataulua, mutta laajennustöiden valmistumiseen arvioidaan menevän muutamia vuosia.

Pirita Rantala seuraa alueen muutoksia blogissaan osoitteessa rehakannakoala.home.blog.

Päivän lehti

21.2.2020